Proximus en Orange onderhandelen met Telenet over alliantie

Dominique Leroy (Proximus), John Porter (Telenet) en Michaël Trabbia (Orange Belgium) tijdens een persconferentie vorig jaar over het verbeteren van de mobiele dekking in Wallonië. ©Photo News

Het gezamenlijke beheer van de mobiele netwerken van Proximus en Orange Belgium zou weleens kunnen uitbreiden tot een trio. De drie gaan rond de tafel zitten.

'We hebben nog geen zicht op de details van het voorgestelde akkoord tussen Orange  en Proximus , maar we zouden graag onderhandelen over een mogelijke toetreding tot de samenwerking', reageert Telenet  daags na de aankondiging van de joint venture.

Proximus en Orange Belgium slaan het aanbod niet af. 'We staan open voor discussie', luidt het bij alle twee. 'Afhankelijk van de technische haalbaarheid.'

De twee hebben met het Chinese Huawei wel een andere hardwareleverancier dan Telenet dat de apparatuur van het Chinese ZTE gebruikt. De twee technologieën met elkaar verweven is niet onmogelijk, maar vereist wel de nodige inspanningen. Voor 5G, de nieuwste generatie van mobiele technologie, zou het trio één en dezelfde leverancier kunnen kiezen. 

Besparingen

Een nachtje slapen heeft Telenet-topman John Porter duidelijk tot een vers inzicht gebracht. Gisterenavond kwam een van zijn woordvoersters niet verder dan 'we hebben vertrouwen in de kwaliteit van ons mobiel netwerk'. Vandaag klinkt het: 'Hoewel we vertrouwen hebben in ons netwerk zijn we er ons van bewust dat alle operatoren op een slimme manier moeten omgaan met toekomstige investeringen'. 

De financiële voordelen van de mobiele alliantie zijn natuurlijk niet min. Orange Belgium rekent op 300 miljoen euro aan kostenbesparingen, gespreid over tien jaar. Proximus mikt op een jaarlijkse besparing van 35 tot 40 miljoen euro door het gezamenlijk aankopen, onderhouden en herstellen van gsm-masten en basisstations.

Dat uitgespaarde geld kunnen de twee dan investeren in een snellere en bredere uitrol van het dure razendsnelle 5G-netwerk dat noodzakelijk is voor internet of things en zelfrijdende auto's. 5G vergt miljardeninvesteringen die telecomoperatoren logischerwijs liever niet alleen dragen.

Trend

Proximus en Orange Belgium zijn lang niet de eerste die de krachten bundelen. De Franse moedergroep Orange heeft in Roemenië en Spanje al partnerschappen met het Britse Vodafone. In eigen land deelt Vodafone de 5G-factuur met Telefonica. 

De joint venture moet tegen eind dit jaar de joint venture op de rails staan, om begin volgend jaar van start te gaan. Proximus en Orange Belgium investeren er respectievelijk 140 en 130 miljoen euro in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud