Proximus en vakbonden hervatten dovemansgesprekken

Proximus-topvrouw Dominique Leroy. ©BELGA

Kan Proximus-topvrouw Dominique Leroy het sociaal overleg vlot trekken? Voor de vakantiestop was het water tussen de directie van het telecombedrijf en de bonden heel diep.

Proximus  kondigde begin 2019 aan in drie jaar 1.900 banen te schrappen. De onderhandelingen over dat herstructureringsplan met de vakbonden begonnen op 4 juni, na de klassieke informatie- en consultatieronde. Veel vooruitgang is  nog niet gemaakt.

Van overleg is amper sprake. De bonden eisen dat er geen gedwongen ontslagen vallen en dat eerst over een vrijwillig vertrekplan wordt onderhandeld. De directie gaat daar niet op in. CEO Dominique Leroy gaf al meermaals aan dat ze gedwongen ontslagen niet kan uitsluiten. ‘We mogen niets aanpassen aan het herstructureringsplan. Behalve cosmetische aanpassingen’, zeggen de vakbonden.

1.900
Proximus wil gespreid over drie jaar 1.900 jobs schrappen en tegelijk 1.250 digitale profielen aanwerven.

Midden juli, daags voor de onderhandelingen door de vakantie een maand werden onderbroken, was het hek van de dam. De bonden verklaarden het sociaal overleg dood. De aanleiding was de joint venture met Orange Belgium die Proximus aankondigde voor hun mobiele netwerken. Tachtig netwerkbeheerders van Proximus verhuizen naar de joint venture. De bonden reageerden ontzet omdat de transfer volgens hen deel uitmaakt van het herstructureringsplan.

Dinsdag hernemen de gesprekken. Het is uitkijken of Leroy het vertrouwen kan herstellen. De bonden hopen dat ze met iets nieuws komt, anders zal ‘er weinig bewegen’. De vakbonden zullen alvast herhalen dat ze geen ontslagen willen en dat er een vrijwillig vertrekplan moet komen.

Het zwaartepunt van het sociaal overleg valt waarschijnlijk tussen oktober en december. Leroy wil nog voor het einde van het jaar een akkoord bereiken. De bonden achten die kans klein.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud