Advertentie
Advertentie

Proximus knipt in dividend en versnelt investeringen

Guillaume Boutin, topman van Proximus.

Proximus-topman Guillaume Boutin versnelt zoals verwacht de investeringen in supersnel internet. Hij knipt daarvoor in het dividend, verkoopt activa en gaat meer schulden aan.

Proximus  heeft een van de minst ontwikkelde glasvezelnetwerken van Europa. Om technologisch weer aan de kop te komen versnelt CEO Boutin de kapitaalintensieve uitrol van de glasvezel. 

Tegen 2025 worden 800.000 extra gezinnen aangesloten op de glasvezel. Dat brengt het totaal dan, vijf jaar vroeger dan gepland, op 2,4 miljoen woningen. De snelheid van het netwerk wordt opgetrokken van 100 Mbps tot 1 gigabit per seconde, goed voor een toeslag van 15 euro per maand. Proximus zet daarmee de inhaalrace in op Telenet, dat vandaag al de gigasnelheid aanbiedt.

Het dividend van Proximus zakt naar het laagste niveau sinds de telecomgroep in 2004 naar de beurs trok.

Proximus steekt niet alleen een tandje bij op het vaste netwerk. Mobiel lanceert de operator als eerste in ons land voor particulieren en bedrijven een 5G-aanbod (Mobilus 5G unlimited kost 50 euro per maand) dat in eerste instantie beschikbaar is in 30 gemeenten. Proximus doet dat door bestaande spectrumbanden en bestaande antennes te gebruiken. Want de Belgische veiling van de 5G-licenties is op de lange baan geschoven.

In Brussel, de thuisstad van Proximus, kan 5G door de strikte stralingsnormen nog niet worden uitgerold. 

Microsoft

Met beide plannen beoogt Proximus zijn klantenaantal uit te breiden. Topman Boutin mikt tegen 2022 op 10 procent groei van het aantal internetlijnen bij particulieren, van 1,9 naar 2,1 miljoen. Ook de bedrijvenklanten moeten in lift. De Franse CEO kan daarvoor steunen op het versterkte partnerschap met Microsoft, waarmee het cloud-, beveiligings- en workplaceoplossingen aanbiedt. 

Naast de groei van de klanten verwacht Boutin in 2022 weer aan te knopen met winstgroei. 

Dividendknip

De versnelde uitrol van glasvezel kost Proximus een flinke duit. Tot 1,3 miljard euro per jaar. Om die investeringen te financieren knipt de topman in het dividend. Dat gaat van bruto 1,50 naar 1,20 euro per aandeel. Dat is het laagste niveau sinds de telecomgroep in 2004 naar de beurs trok.

600 miljoen
Meer schulden
Om de investeringen in glasvezel te betalen, gaat Proximus 600 miljoen euro extra lenen.

Boutin doet een Leroyke. Net als zijn voorgangster Dominique Leroy zes jaar geleden snoeit hij aan het begin van zijn mandaat in de cashuitkering om te investeren. Tegen de huidige koers (21,64 euro) biedt de telecomoperator wel nog altijd een dividendrendement van bruto 5,5 procent en netto 3,9 procent. De status van rendementsaandeel blijft verzekerd.

Daarnaast laadt de CEO ook 600 miljoen euro meer schulden op de balans. Dat kan met behoud van de sterke kredietratings, benadrukt hij. Met de verkoop van activa, waaronder onroerend goed, mikt Boutin op een cashopbrengst van 700 miljoen euro. En last but not least wordt gedacht aan strategische partnerschappen om samen te investeren in glasvezel. Orange Belgium overwoog in het verleden al die piste, maar koos dan om zijn internet- en tv-diensten aan te bieden via de kabel van Telenet en VOO.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud