Advertentie
Advertentie

Proximus lanceert netwerk voor internet of things

Enkele voorbeelden van mogelijke sensoren. ©Photo News

Slimme parkeersystemen, sensoren die restaurants melden als er iets scheelt met hun koelkast of sytemen die de kuisploeg automatisch waarschuwen als er ingegrepen moet worden. Het zijn oplossingen die vanaf nu kunnen via een Proximus gericht op het Internet of Things - via zijn LoRa-netwerk.

LoRa is een redelijk nieuwe technologie die toestellen met het internet verbindt zonder dat daar een simkaart voor nodig is. Door die toestellen van sensors te voorzien, kunnen ze van op afstand gestuurd, gecontroleerd of uitgelezen worden. Doordat het energieverbruik van die sensors zeer laag is, gaan de batterijen gemakkelijk vijf jaar mee.

Het nieuwe draadloze netwerk zal naast het bestaande vaste en mobiele netwerk bestaan.

Proximus  wil zichzelf met dit netwerk verkopen als de ultieme aanbieder van end-to-end-oplossingen. 'Wat de klant ook nodig heeft, we zullen het kunnen aanbieden', zo klonk het vrijdag op een persconferentie. Proximus biedt naast het netwerk dus ook de sensoren zelf en de de mogelijkheid om systeem naar specifieke noden te boetseren in een app. Maar het telecombedrijf wil van het LoRa-netwerk ook een open ecosysteem maken, waar ontwikkelaars en hardwareproducenten gebruik van kunnen maken.

Voorlopig is er enkel bereik in de tien belangrijkste regio's in ons land, waaronder de hoofdstad, de havens en luchthavens. Maar tegen eind 2016 wordt het netwerk in heel België en Luxemburg uitgerold.

Er lopen momenteel al enkele pilots in België. Zo maakt Aarschot gebruik van het LoRa-netwerk om zijn parkeerproblematiek aan te pakken. Daar kan wie de stad binnenrijdt via een app bekijken waar er vrije parkeerplaatsen zijn, en via diezelfde app ineens parkeergeld betalen. Sensoren in de parkeerplaatsen houden de informatie in real time up-to-date. Handelaars kunenn via de app ook 'parkeercredtis' aanbieden, voor wie bij hen koopt.

Maar de toepassingsmogelijkheden zijn enorm. In restaurants kan de technologie bijvoorbeeld dienen om parameters als temperatuur automatisch te laten monitoren. Schort er iets aan de ijskast, dan stuurt de sensor meteen een waarschuwing naar de smartphone van de uitbater.

Het LoRa-netwerk van Proximus is het eerste van zijn soort in Europa. Maar er bestaan al wel alternatieve netwerken. Zo lanceerde energiebedrijf Engie  recent een eigen netwerk voor het internet of things. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud