Advertentie

Proximus ontslaat CEO van belangrijke dochter BICS

Matteo Gatta, de ex-CEO van Proximus-dochter BICS. ©Wouter Van Vooren

Matteo Gatta, de CEO van de belangrijke internationale dochter BICS van de telecomgroep Proximus, werd vrijdag de laan uitgestuurd na een intern conflict.

Meerdere bronnen bevestigden vrijdagavond aan De Tijd het ontslag, op staande voet, van Gatta na drie jaar als CEO van BICS. Zijn ontslag werd ook gemeld in een interne mededeling aan de top van de beursgenoteerde telecomgroep en aan het personeel van BICS. Haroun Fenaux, de woordvoerder van Proximus, bevestigde dat Gatta 'het bedrijf vandaag verlaten heeft', maar wil niets kwijt over de redenen daarvoor.

De essentie
  • Na de bekendmaking van goede resultaten bij Proximus, lekte vrijdag uit dat de CEO van de belangrijke internationale Proximus-dochter BICS ontslagen werd.
  • Zijn ontslag volgt op interne discussies tussen BICS en Telesign, de andere belangrijke internationale tak van de groep. Met klokkenluidersmeldingen en een interne audit tot gevolg.
  • De audit leverde geen bewijs op van probleemtransacties.

In een van de interne mededelingen die De Tijd kon inkijken, staat geen reden voor het vertrek van Gatta. De tekst prijst zijn verwezenlijkingen en dankt hem daarvoor. Er staat ook in dat er een zoektocht start naar een opvolger. Tot die gevonden is zal Guillaume Boutin, de CEO van de groep, BICS ad interim leiden. BICS is in essentie een wereldwijd communicatieplatform, voor andere telecomoperatoren maar ook andere bedrijven (zie inzet).

Interne discussie

Volgens onze informatie gingen de poppen al enkele maanden geleden aan het dansen. Er was intern discussie ontstaan tussen BICS en Telesign, de andere belangrijke internationale tak van de groep, over onderlinge facturaties. Dat gebeurde nadat Telesign een kredietnota had gevraagd aan BICS over bepaalde prestaties.

Die discussie is geëscaleerd toen de CEO en de financieel directeur (CFO) van BICS binnen Proximus een klokkenluidersmelding deden over de transacties die ze als kunstmatig bestempelden. Daarop volgde een intern onderzoek naar de aantijgingen. Het auditcomité van Proximus besloot dat de aantijgingen niet klopten en dat er geen sprake was van strafrechtelijke of frauduleuze feiten.

Geen artificiële transacties

Die conclusie wordt door de raad van bestuur van Proximus geruggensteund, vernam De Tijd. Volgens het auditrapport waren er geen artificiële transacties in het spel, maar reële commerciële transacties tussen BICS en Telesign. De samenwerking met de CEO van BICS is nu stopgezet maar de CFO, die ook de melding deed, blijft op post. Volgens een goedgeplaatste bron bij Proximus zijn er dan ook nog andere motieven voor het ontslag van Gatta.

Proximus bekijkt of er een interne bemiddelingsprocedure moet komen om te vermijden dat commerciële twisten tussen dochters opnieuw escaleren tot klokkenluidersdossiers. Een bron bij de telecomgroep benadrukt dat de twist tussen BICS en Telesign los staat van de prestaties van Proximus-CEO Guillaume Boutin en de goede resultaten die Proximus vrijdag bekendmaakte.

Speerpunt

De uitbouw van Proximus' positie buiten de Benelux is een van de speerpunten van de strategie van Boutin. Hij wil over drie jaar de helft van de omzet van de groep buiten de Benelux halen en zo minder afhankelijk worden van de mature Belgische markt. De nakende afronding van de overname van de Indiase Telesign-sectorgenoot Route Mobile past daar ook in. Over drie jaar moeten Telesign en Route Mobile elk zowat 1 miljard dollar omzet opleveren.

1,05 miljard
omzet
BICS was vorig jaar goed voor 1,05 miljard euro omzet.

Beide bieden digitale bedrijven zoals TikTok-moeder Bytedance en Skype een softwareplatform aan voor interactie met hun klanten. Telesign was vorig jaar goed voor 497 miljoen euro omzet. BICS haalde 1,05 miljard euro. Dat is samen een kwart van de groepsinkomsten. Bij de brutobedrijfswinst of ebitda is dat voorlopig echter veel minder (7%). BICS heeft direct en indirect zo'n 900 mensen in dienst.

Proximus heeft een lange traditie van perikelen aan de top die onder meer leidden tot het ontslag van de CEO's Didier Bellens en Dominique Leroy, die werd opgevolgd door Boutin. De voorganger van Gatta bij BICS en een veteraan in het bedrijf, Daniel Kurgan, diende begin 2021 verrassend op te stappen door een verschil in visie over de te volgen strategie.

De telecomgroep wordt gecontroleerd door de federale overheid. De beurskoers van Proximus kwakkelt al jaren. Dat is nog meer het geval bij dat andere beursgenoteerde overheidsbedrijf, Bpost . Daar lijkt de rust nog maar net weergekeerd na de crisis rond het krantenverdeelcontract.

Sectorgenoten, naast Amazon, Google en Microsoft

De naam van het 20 jaar oude BICS is de afkorting van Belgacom International Carrier Services. Die oude benaming verwijst naar de oorspong: het leveren van groothandelsdiensten aan andere telecombedrijven (carriers) door Proximus' voorganger Belgacom. Concreet gaat het om het afhandelen van hun grensoverschrijdend spraak- en dataverkeer. BICS is een van de grootste spelers ter wereld op dat vlak.

De bulk van de omzet van BICS komt nog steeds van andere operatoren, zij het ook van nieuwe diensten zoals 5G en analyses. Maar daarnaast zet de Proximus-dochter almaar meer in op andere klanten en nieuwe producten zoals cloudtoepassingen, het authenticeren van klanten of fraudepreventie. Tot die andere klanten horen kleppers als Amazon Web Services, Google en Microsoft. Dichter bij huis gaat het onder meer om Bancontact Payconiq Company.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.