Advertentie

Proximus rolt 5G alleen in Vlaanderen verder uit

Het hoofdkwartier van Proximus aan het station Brussel-Noord. ©BELGAIMAGE

Proximus heeft zijn 5G-netwerk verder uitgebreid. Opvallend: de operator voegt alleen nog gebieden in Vlaanderen toe. In Wallonië staat de uitrol on hold na protest van verschillende lokale besturen.

De telecomgroep  lanceerde in april het supersnel mobiel internet - aan halve kracht weliswaar - in 30 steden en gemeenten verspreid over het land. Daar worden nu 26 extra locaties, waaronder Gent en Antwerpen, aan toegevoegd. 

Het gaat om een beperkte versie van 5G, waarbij gebruikgemaakt wordt van bestaande infrastructuur. De snelheid ligt volgens Proximus tot 30 procent boven die van 4,5G. Voor volwaardige 5G moet nog spectrum geveild worden.

Bij de start in april reageerden verschillende steden en gemeenten in het zuiden van het land kwaad dat er geen voorafgaand overleg was geweest. Ottignies-Louvain-la-Neuve verwees daarbij naar de bezorgdheid onder burgers over de gevolgen voor de gezondheid.

Brussel

Proximus is inmiddels in gesprek gegaan met de gemeentebesturen. In afwachting van hun fiat heeft de groep in de meeste Waalse steden en gemeenten 5G weer afgezet. De 5G-dekkingskaart van Proximus toont alleen bereik in Bergen, Courcelles, Hoei en bij Leuze-en-Hainaut. 

Het overheidsbedrijf stelt dat de uitrol in Wallonië on hold is gezet, maar dat het wel nog de ambitie heeft om 5G er verder te installeren. In Brussel is het aanbieden van 5G voorlopig niet mogelijk door de strenge stralingsnormen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud