Proximus-topman: ‘Geen beslissing tegen Huawei’

Niet Huawei, maar Nokia mag de 5G-zendmasten van Proximus installeren. ©AFP

De beslissing om onze mobiele infrastructuur toe te vertrouwen aan Nokia en Ericsson is een positieve keuze en niet gericht tegen het Chinese Huawei, zegt Proximus-topman Guillaume Boutin. Volgens het telecombedrijf wordt zelfs 80 miljoen euro bespaard.

Ons land wijst Huawei de deur

Proximus en Orange Belgium gaan in zee met de Europese spelers Ericsson en Nokia voor de uitbouw van 5G. Bovendien verdwijnt Huawei op termijn ook uit de Belgische 4G-infrastructuur.

De naam Huawei viel geen enkele keer tijdens de presentatie die Proximus vrijdagochtend gaf over zijn investeringsplannen in het mobiele netwerk, maar de meeste vragen van journalisten gingen er uiteraard wel over. Is de Chinese netwerkbouwer, die tot nu toe de huisleverancier van Proximus was, uit de boot gevallen wegens bezorgdheden over spionagepraktijken?

CEO Boutin en technologisch directeur Geert Standaert antwoordden alleen onrechtstreeks op die vragen. ‘De keuze voor Nokia en Ericsson werd gemaakt op basis van vier criteria: technische, operationele, financiële en duurzaamheidscriteria’, klonk het. ‘Maar uiteraard hebben we bij alle bieders ook rekening gehouden met de cybersecurity en met de Europese en Belgische criteria ter zake.’

De keuze voor Nokia en Ericsson werd gemaakt op basis van vier criteria: technische, operationele, financiële en duurzaamheidscriteria. Maar uiteraard hebben we ook rekening gehouden met de cybersecurity.
Guillaume Boutin
CEO Proximus

Dat laatste lijkt te bevestigen dat Proximus zich mee heeft laten leiden door het advies van de Nationale Veiligheidsraad om ‘leveranciers met een hoog risicogehalte’ uit de kern en de ruggengraat van het netwerk te weren. Het is algemeen geweten dat daarmee in de eerste plaats Chinese leveranciers zoals Huawei en ZTE worden bedoeld. Ook het advies van de Europese Commissie om op minstens twee leveranciers een beroep te doen, werd niet in de wind geslagen.

De Chinese technologie zal tegen eind 2023 volledig verdwijnen uit het Proximus-netwerk. Bij concurrent Orange Belgium zal dat tegen dan het geval zijn voor de zendmastenpark. De Proximus-top verkoopt de keuze voor twee Scandinavische leveranciers als een keuze voor lokale  en groene technologie. ‘De winnaars van het verleden zullen niet noodzakelijk die van morgen zijn’, aldus Boutin.

Hij riep Europa ook op opnieuw de leiding te nemen met investeringen in goed toegankelijke netwerken, databescherming, kwalitatieve content en lokaal talent, om zo ‘het epicentrum te worden van de volgende digitale golf’. Ook dat leest als een oproep om een blok te vormen tegen de Chinese invloed, zonder dat land evenwel bij naam te noemen.

'80 miljoen goedkoper'

Proximus lanceerde eind vorig jaar de aanbesteding voor de modernisering van al zijn bestaande mobiele netwerken (2G, 3G en 4G) en voor de verdere uitrol van 5G. ‘We hebben zeer veel interesse gekregen van traditionele spelers en van challengers uit verschillende continenten’, zei Standaert. ‘Op financieel vlak doen we het uiteindelijk substantieel beter, tot 80 miljoen euro, in vergelijking met de voorziene budgetten in ons driejarenplan’, zei hij.

Ericsson zal de kernapparatuur voor zijn rekening nemen, Nokia de ‘toegangsinfrastructuur’, zoals  masten en antennes (Radio Access Network of RAN). Dat er voor twee partijen gekozen werd, is volgend Standaert niet zo vreemd omdat het om twee andere metiers gaat, die dankzij internationale standaarden wel perfect met elkaar kunnen samenwerken.

De mobiele upgrade moet tegen eind 2023 afgerond zijn. Hij maakt deel uit van een eerder aangekondigd investeringsplan, waarbij nog tot en met 2025 maximaal 1,3 miljard euro geïnvesteerd wordt in nieuwe connectietechnologie zoals glasvezel en 5G.

Een exacte timing voor de uitrol van 5G geeft Proximus niet. Volgens Standaert is het ook niet meteen de bedoeling de oudere 2G- en 3G-netwerken op te doeken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud