Proximus-topvrouw Leroy stapt over naar KPN

©BELGAPLUS

Op 1 december stopt Dominique Leroy verrassend als CEO van Proximus.

Ze zal dezelfde functie opnemen bij KPN , de Nederlandse tegenhanger van Proximus . Ze vervangt er Maximo Ibarra, die anderhalf jaar CEO was van KPN en aan de slag gaat bij het Italiaanse Sky Italia.

De raad van bestuur van Proximus zegt in een persbericht met spijt kennis te hebben genomen van de beslissing van Leroy, 'ondanks de unanieme bereidheid van de raad van bestuur om haar mandaat te vernieuwen'. 

Het mandaat van Dominique Leroy liep tot januari 2020. Proximus gaat onmiddellijk op zoek naar een nieuwe CEO en wil tegen december een nieuwe CEO gevonden hebben. Na Bpost, waar topman Koen Van Gerven in februari volgend jaar vertrekt, is het al het tweede Belgische overheidsbedrijf dat op zoek moet naar een nieuwe CEO.

Leroy zal zich voor haar vertrek toeleggen op de afronding van het transformatieplan dat ze eerder dit jaar aankondigde. Daarbij zouden over drie jaar 1.900 banen geschrapt worden.

'Nieuwe commerciële dynamiek'

Ontslagnemend minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open VLD) prijst Dominique Leroy voor 'de nieuwe commerciële dynamiek' die ze bij Proximus bracht en omdat ze het bedrijf 'op weg naar een digitale toekomst heeft gezet'. 

Bij KPN zal Leroy een tandem vormen met voorzitter Duco Sickinghe, de ex-CEO van Telenet. Die looft in een communiqué van het Nederlandse telecombedrijf haar sterke communicatieve, strategische en operationele vaardigheden. 

'In juni gaf Leroy aan dat ze haar contract bij Proximus wou verlengen', klinkt het in regeringskringen. 'De gesprekken met de raad van bestuur werden daarna opgestart.' Die lijken te zijn doorkruist door een toenadering door KPN.

Verloning

De Belgische salariskampioenen

De Tijd maakte een rangschikking van de beste verdienende CEO's van ons land. Dominique Leroy kwam in 2018 uit op plaats 17. Bekijk de hele lijst en analyse hier.

Bij KPN zal Leroy een basissalaris van 935.000 euro per jaar verdienen. Daar kunnen korte- en langetermijnbonussen bovenop komen.

Daarmee gaat ze een pak meer verdienen dan in België. Als topvrouw van Proximus verdiende Leroy vorig jaar 940.546 euro. Dat bedrag is inclusief bonussen. Haar basissalaris bedroeg 522.810 euro.

Unilever

Leroy was sinds 2014 jaar het hoofd van Proximus, toen nog Belgacom. Ze werd de eerste vrouwelijke CEO in de geschiedenis van het bedrijf. Ze had daarvoor drie jaar de belangrijke consumentendivisie geleid bij de telecomgroep. Voor Proximus was ze 24 jaar aan de slag bij de drank- en voedingsreus Unilever België. Ze doorliep er zowat alle departementen: financiën, logistiek, product management, marketing en verkoop, en uiteindelijk werd ze er algemeen directeur.

Vandaag bekleedt Leroy, die getrouwd is en twee kinderen heeft, nog bestuursmandaten bij retailer Ahold-Delhaize en de Franse glasfabrikant Saint-Gobain. Ze is ook lid van Women on Board, dat vrouwen begeleidt naar de top. Opmerkelijk: na haar vertrek daalt het aantal vrouwelijke CEO's in de Bel20 tot nog maar één, te weten Ilham Kadri bij Solvay.

Het aandeel Proximus steeg tijdens haar mandaat met meer dan 20 procent, zonder de royale dividenden meegerekend. De Europese telecomsector boerde in dezelfde periode achteruit. 'Dit is geen goede zaak voor Proximus', aldus KBC Securities-analist Ruben Devos. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud