Proximus verwacht dit jaar geen groei

Proximus-topvrouw Dominique Leroy ©BELGA

De telecomgroep bleef in het vierde kwartaal onder de analistenverwachtingen. En ook de winstprognose voor dit jaar schiet te kort.

De binnenlandse omzet - dus zonder internationale carrierdochter BICS - bleef in het slotkwartaal 6 miljoen euro onder de verwachtingen. En de groeps bruto bedrijfswinst (ebitda) kwam drie miljoen euro tekort.

Resultaten Proximus 2018

Omzet 5,8 miljard euro (+0,5%)
- Binnenland 4,46 miljard euro (=)
- Internationaal 1,35 miljard euro (+2%)

Bruto bedrijfswinst 1,87 miljard euro (+2,4%)

Nettowinst 529 miljoen euro (-4,2%)
- Per aandeel 1,57 euro (1,62 euro)

Proximus   wijt het aan de lagere verkoop van mobiele toestellen, een trend die ook uit de cijfers van Telenet   en Orange Belgium   naar boven kwam. Heel erg vinden de telecomoperatoren het niet dat we onze smartphone minder snel vervangen, ze boeken toch amper marge op die verkopen.

In het aantrekken van nieuwe klanten lijkt het bedrijf van CEO Dominique Leroy, in tegenstelling van Telenet, minder last te hebben van prijsbreker Orange Belgium. Televisie was in het laatste kwartaal van 2018 goed voor 16.000 nieuwe klanten, mobiel (postpaid) 32.000, breedband 16.000 en gezinsbundel Tuttimus 31.000. Vaste telefonie is de enige verliezer met 26.000 minder klanten in het vierde kwartaal en 108.000 over het volledige boekjaar.

Dat alles zorgt ervoor dat Proximus over 2018 zijn beloftes inloste met een nagenoeg stabiele omzet en een winstgroei van 2,4 procent.

Prognoses

Ook dit jaar verwacht Leroy in 'een heel concurrentiële markt' geen omzetgroei. Bovendien zal ook de winst (ebitda) surplacen: de lichte binnenlandse groei zal opgegeten worden door de negatieve evolutie bij de internationale dochter BICS, ten gevolge van het hernieuwde akkoord met partner MTN. 

De vlakke winstverwachting stelt analisten teleur, zij hadden op 0,4 procent groei gehoopt. 

Van het Belgische telecomtrio verwacht enkel Orange Belgium dit jaar te groeien. De kleinste operator wint almaar meer zieltjes met zijn goedkoper tv-pakket en ongelimiteerde mobiele aanbod. Vooral Telenet heeft daar last van. In die mate dat het kabelbedrijf - die zijn netwerk aan Orange verhuurt voor diens tv en mobiele diensten - dit jaar voor het eerst in 14 jaar een daling van zijn winst verwacht. 

Proximus' dividend blijft over 2019 wel stabiel, bruto 1,50 euro per aandeel zoals over 2018. De Belgische staat, hoofdaandeelhouder, doet met andere woorden geen geste om mee de lasten van het transformatieplan te dragen. Die herstructurering moet tegen 2020 bruto 240 miljoen euro besparen, onder meer door 1.900 banen te schrappen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n