Advertentie

Proximus wil centen van Telenet voor kabelfusie

Proximus-topvrouw Dominique Leroy. ©Kristof Vadino

De voormalige monopolist eist een schadevergoeding omdat zijn tegenbod op vier intercommunale kabelbedrijven in 2007 geen kans werd gegund.

Voor deze rechtszaak van Proximus tegen Telenet  moeten we acht jaar terug in de tijd. Vier intercommunales in West-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg besloten toen hun kabelnetwerk in erfpacht te geven aan Telenet.

Daardoor kreeg het Mechelse kabelbedrijf er op slag 800.000 klanten bij - goed voor een derde van het totaal aantal klanten - en kon het in heel Vlaanderen internet, televisie en telefonie ('triple play' in het jargon) aanbieden. Voorheen baatten de vier intercommunales - als Interkabel - zelf een digitaal tv-platform (In.Di) uit.

Proximus (toen nog Belgacom) wou het kabelnetwerk ook in handen krijgen en lanceerde daarom een tegenbod. Dat bod heeft Interkabel nooit bekeken. Daarop stapte de telecomoperator naar de rechtbank, en kreeg het in mei vorig jaar gelijk van de Raad van State: Interkabel had een open biedprocedure moeten volgen.

Het openbreken van de acht jaar oude deal eist Proximus niet. Wel wil het een schadevergoeding van Telenet. Het Antwerpse Hof van Beroep moet zich daar nu over uitspreken. De operator liet de opgelopen schade het afgelopen jaar schatten door een onafhankelijk expert, maar wil niet zeggen om welk bedrag het gaat.

Telenet toonde zich vorig jaar vrij gerust in de afloop van de zaak. Het gaf een schadeclaim toen weinig kans op slagen: 'Dan moet Proximus aantonen hoeveel schade het geleden heeft en dat zal heel moeilijk zijn', luidde het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud