Proximus zet minstens 250 mensen aan de deur

©Photo News

De telecomgroep informeert dezer dagen haar personeel over het onderhandelde sociaal plan. Als het vrijwillig vertrekplan te weinig in de smaak valt, kan het aantal gedwongen ontslagen volgens de bonden oplopen tot 500.

De kogel is door de kerk bij Proximus . De onderhandelingen over de herstructurering die het Belgische personeelsbestand (10.725) de komende jaren met 1.900 jobs afbouwt, zijn afgerond. Begin september trokken twee sociaal bemiddelaars de gesprekken vlot die maandenlang in het slop zaten. 

De directie wilde koste wat het kost de reorganisatie nog dit jaar afronden, zodat de kosten nog in de boeken van 2019 verdwijnen. Die tijdsdruk zinde de vakbonden niet, net als de beperkte marge tot onderhandelen.

Uiteindelijk is afgeklopt op een vertrekplan dat bij de bonden op weinig enthousiasme kan rekenen. Ze zullen het voorleggen aan hun achterban, maar niet verdedigen. Kleine aanpassingen zijn nog mogelijk in de aanloop naar het paritair comité van eind deze maand, maar de krijtlijnen liggen vast. 

Vertrekpremie

552 werknemers die eind volgend jaar 58 jaar zijn, kunnen vertrekken met behoud van 70 à 75 procent van hun loon. Het gaat om een bestaand plan van drie jaar geleden dat verlengd wordt. 

Brugpensioen is het niet, wel een regeling die Proximus voor zijn rekening neemt. Concreet worden contractuelen in vooropzeg geplaatst, tot aan de datum van hun vroegst mogelijke pensioen. Voor statutairen gaat het om verlof voorafgaand aan het vervroegd pensioen. Gedurende die jaren ontvangen ze afhankelijk van hun statuut 70 à 75 procent van hun loon, volledig betaald door de telecomgroep.

Maar niet elke 58-plusser mag vertrekken van Proximus, knelpuntfuncties zoals lassers en grondwerkers vallen uit de boot. Dat zorgt voor onvrede. In de buurt van Verviers legden technici woensdagochtend het werk neer. 

Daarnaast is er een vrijwillig vertrekplan uitgetekend voor de 1.326 werknemers die door de herstructurering in overtal zijn. Vertrekkers ontvangen een premie van bruto 1.500 euro per anciënniteitsjaar vanaf een anciënniteit van vijf jaar. Bij een teveel aan vrijwillige vertrekkers krijgen werknemers met de langste anciënniteit voorrang. Als er te weinig vrijwilligers opstaan, volgen testen en interviews om de beste kandidaten te behouden. De afvallers hebben recht op de wettelijke opzegvergoeding en outplacement.

De directie verwacht dat het vertrekplan het aantal gedwongen ontslagen tot zowat 250 kan beperken. Te optimistisch, oordelen de bonden, die uitgaan van 200 tot 500 afdankingen.

Zo verwacht vakbondsman Bart Neyens (ACOD) een grote impact op het winkelpersoneel. Negen (eigen) winkels worden gesloten, in Beveren, Gent, Mortsel, Kapellen, Veurne, Louvain-la-Neuve, Spa, Charleroi en Nijvel. Aan het begin van de onderhandelingen stonden 15 verkooppunten op de zwarte lijst. De 83 winkels die behouden blijven moeten het met minder personeel stellen. 

De grootste klap is voor de exclusieve partnerverkooppunten die meer dan gehalveerd worden van 133 tot 52. Dat zijn winkels als Studio Telecom en Essec Telecom Center, kleine groepen of zelfstandigen die exclusief diensten en producten van Proximus verkopen. Die medewerkers staan niet op de payroll van de telecomgroep. 

Sociale afbraak

Ook de blijvers worden geïmpacteerd door het herstructureringsplan, waarschuwen de bonden. De voorstellen van de directie raken aan de lonen, verlofregimes, ontslagregeling en arbeidsvoorwaarden voor nieuwkomers. Het verschil tussen contractuelen en statutairen wordt weer groter, luidt het. 

'Dat is sociale afbraak. Als vakbondsman ben ik daar bezorgd over', zegt Neyens van het ACOD. Zijn Waalse collega Laurent Malengreau (CGSP) noemt de nieuwe regels een pure besparing. 'Dit heeft niets te maken met het aanpassen van de groep aan de digitalisering waarop de directie altijd de klemtoon legt.'

De vakbonden leggen het sociaal plan de komende weken voor aan hun achterban. Voor een akkoord met de bonden is een tweederde meerderheid vereist binnen het paritair comité. Komt dat akkoord er niet, dan kan de raad van bestuur het sociaal plan doorduwen zonder goedkeuring van de bonden - zoals bepaald in het artikel 35 van de wet van 21 maart 1991 over overheidsbedrijven. Ook bij verkeersleider Skeyes dreigde de directie met die mogelijkheid. 

Het artikel is volgens Neyens nog nooit aangewend. 'De directie zet ons het mes op de keel', besluit Neyens. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud