PS en Ecolo stemmen tegen verkoop van VOO

De verkoop van de Waalse kabelmaatschappij VOO ontketent een politiek pokerspel. ©BELGA

De verkoop van de Waalse telecomspeler VOO aan het Amerikaanse Providence krijgt nog geen groen licht. De socialistische en groene bestuurders van de Luikse intercommunale Enodia geven aan dat ze tegen zullen stemmen.

Een meerderheid binnen de raad van bestuur van de Luikse intercommunale Enodia (moedermaatschappij van Nethys, red.), is niet van plan in dit stadium het licht op groen te zetten voor de verkoop van telecomoperator VOO aan de Amerikaanse investeerder Providence. Dat meldt de RTBF.

De Luikse PS-federatie lanceerde een oproep nog niet in te stemmen met de verkoop, waarover eind mei een akkoord werd bereikt. De socialisten beschikken over vijf van de twaalf stemmen binnen de raad van bestuur. Op de Franstalige omroep RTL-TVi verklaarde ook Waals parlementslid Olivier Bierin (Ecolo) zondag dat de groenen "in de huidige omstandigheden" tegen zullen stemmen. Zij beschikken over twee stemmen.

Vijf plus twee maakt dat minstens zeven vertegenwoordigers de deal vandaag niet zullen goedkeuren. MR-vertegenwoordiger Fabian Culot (MR) gaf aan dat hij eerst details en een juridische audit wil zien alvorens zich uit te spreken.

Cowboys

Een ander struikelblok houdt in dat Enodia de aandelen overneemt die de intercommunale Brutélé bezit in Voo. Brutélé heeft de onderhandelingen met Enodia voorlopig opgeschort. De burgemeester van Oudergem, Didier Gosuin (DéFI) had het over een 'bende cowboys' en bevestigde dat Brutélé een 'correct bod met respect voor de tewerkstelling' verwacht. Brutélé is al tien jaar vragende partij voor een verkoop, "maar niet onder gelijk welke omstandigheden en zonder enige transparantie", aldus Gosuin.

Eerder deze week raakte bekend dat Nethys een akkoord bereikt heeft met de Amerikaanse investeringsmaatschappij Providence Equity over de verkoop van Voo. Er is wel een opschortende voorwaarde aan verbonden: Brutélé moet akkoord gaan om zijn deel te verkopen aan Nethys-moeder Enodia.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud