Reclameval tekent rapport van Telenet

Telenet-CEO John Porter. ©BELGA

Zowel een terugval in de verkoop van reclame bij televisiedochter SBS (VIER, VIJF) als de doorverkoop van smartphones speelde de telecomoperator Telenet parten in het eerste halfjaar.

Bij een resultatenrapport van de telecomoperator Telenet is het steevast hinkelen tussen de verschillende definities. Telenet geeft zowel gerapporteerde cijfers als die op 'rebased' basis. Bij de eerste houdt het voor een vol halfjaar rekening met het vorig jaar in juni overgenomen De Vijver Media (VIER, VIJF), bij de tweede filtert het die niet-organische groei eruit. Ditmaal voegt het een categorie toe: eentje waarbij de 'overige opbrengsten' buiten beschouwing blijven.

'Overige opbrengsten', dat zijn onder meer de reclame-inkomsten van De Vijver Media, maar ook de omzet uit de verkoop van smartphones. Beide activiteiten presteren slecht, met een omzetval van respectievelijk 23 en 19 procent. De reden voor die slechte prestaties heeft natuurlijk alles te maken met het 'c-woord': bedrijven lagen in grote delen van het tweede kwartaal stil, wat de appetijt om te adverteren onderuithaalde. Ook de winkels waren van midden maart tot begin mei gesloten, wat op de verkoop van smartphones woog.

-26%
'Overig'
De overige opbrensten, waaronder reclameopbrengsten, gingen een kwart lager in het tweede kwartaal.

Het pijnpunt lag logischerwijs vooral in het tweede kwartaal. De overige opbrengsten doken toen 26 procent lager, terwijl dat over het volledige eerste halfjaar 'maar' 15 procent was. Telenet onderstreept in zijn rapport wel graag dat de omzet als het die overige opbrengsten buiten beschouwing laat 'stabiel' bleef vergeleken met het eerste halfjaar van vorig jaar. Wie ze toch meeneemt in zijn analyse, komt uit op een terugval van de omzet met meer dan 5 procent (-5,4%).

Telenet herbevestigt wel de prognoses die het eind april al gemilderd had door de corona-pandemie. Die houden vooral in dat het bedrijf uitgaat van een lichte daling van de brutobedrijfswinst, gezuiverd voor overnames, met 1 procent. Telenet blijft tegelijk wel bij zijn voornemen om 50 tot 70 procent van de aangepaste vrije kasstroom uit te keren aan de belegger, maar tegelijk de schuldgraad wel op vier keer de brutobedrijfswinst te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud