Regulator heeft lekkers voor Telenet en roe voor Orange

CEO Mickael Trabbia van Orange Belgium ziet de kosten voor kabeltoegang mogelijk fors stijgen. ©BELGA

De Belgische telecom- en mediaregulatoren hebben hun voorgestelde tarieven voor kabeltoegang bijgestuurd. Wat slecht nieuws is voor Orange, is een opsteker voor Telenet.

De Belgische telecomsector kreeg woensdag een kleine aardschok te verwerken na de publicatie van een nieuw ontwerpbesluit over de groothandelstarieven voor de toegang tot de kabel. Dat is de vergoeding die een operator moet betalen aan een kabeloperator om op het kabelnetwerk diensten aan te bieden.

Het ontwerpbesluit werd dinsdagavond gepubliceerd door de CRC, het overlegorgaan van de telecom- en mediaregulatoren in ons land (het federale BIPT, de Vlaamse VRM, de Franstalige CSA en de Duitstalige Medienrat), na negen maanden van consultaties met de belanghebbende partijen. Het gaat nu naar de Europese Commissie, die er binnen 30 dagen een finaal oordeel moet over geven.

De bepaling van de groothandelstarieven is een saga die al jaren aansleept. Het eindresultaat zal een belangrijke impact hebben op de winstmarges en de investeringsbeslissingen van de Belgische telecombedrijven.

Afweging

In essentie moesten de regulatoren een afweging maken tussen twee belangen: het bevorderen van de concurrentie door zoveel mogelijk spelers op de kabel te krijgen, versus het beschermen van de inkomsten en de investeringen van de kabeloperatoren.

In een eerder ontwerp dat midden vorig jaar gepubliceerd was, werd vooral gekozen voor meer concurrentie door een forse daling van de groothandelstarieven naar voren te schuiven. In het nu gepubliceerde eindbesluit liggen die tarieven nog altijd onder het huidige peil, maar wel een stuk hoger dan in het vorige ontwerpbesluit. Het verschil zit hem in een andere rekenmethode, waarbij meer rekening wordt gehouden met de kosten voor de aanleg van nieuwe netwerken.

Men doet nu alsof de kabelbedrijven hun netwerk van nul hebben moeten aanleggen, terwijl dat er al jaren ligt.
Annelore Marynissen
Woordvoerster Orange Belgium

De regulatoren willen geen commentaar kwijt over de reden voor de aanpassing. Hun beslissing sluit wel aan bij een Europese trend om in de regelgeving meer aandacht te hebben voor de nood aan investeringen in supersnelle breedbandnetwerken. Als we de aanleg van glasvezelnetwerken en het upgraden van kabelnetwerken willen bevorderen, moeten de operatoren daarvoor de nodige financiële ruimte krijgen, is de redenering. Ook als dat ten koste gaat van meer concurrentie.

De nieuwe wending is niet naar de zin van Orange Belgium,  dat een betaalbare kabeltoegang nodig heeft om op gelijke voet met Telenet   en Proximus  te kunnen concurreren. Het aandeel van Orange nam woensdag een duik van ruim 5 procent, en de operator waarschuwde dat de nieuwe tarieven mogelijk gevolgen hebben voor zijn productaanbod.

Internet only

‘Men doet nu alsof de kabelbedrijven hun netwerk van nul hebben moeten aanleggen, terwijl dat er al jaren ligt’, zegt Orange-woordvoerster Annelore Marynissen. ‘Op onze Love-bundels maken we vandaag nog verlies. We gaan die niet meteen stopzetten, maar de vraag is of we dat op lange termijn moeten blijven aanbieden als we er permanent verlies op boeken. Het is ook de vraag of een zuiver ‘internet only’ product nog mogelijk is met deze tarieven’, waarschuwt ze.

Telenet zegt nog meer tijd nodig te hebben om het 200 pagina’s dikke ontwerpbesluit door te nemen, maar zal vermoedelijk niet ontevreden zijn met het resultaat. De beurskoers dikte woensdag ruim 3 procent aan.

De Europese Commissie moet nu een advies uitbrengen dat niet volledig bindend is, maar waar de operatoren volgens de Europese rechtspraak wel zoveel mogelijk rekening mee moeten houden. Vermoedelijk zijn de tarieven al informeel afgetoetst en zullen er geen grote bezwaren meer opduiken. In dat geval zou het definitieve ontwerpbesluit al eind mei of begin juni gepubliceerd kunnen worden. Nog eens twee maanden later worden de nieuwe tarieven dan van kracht.

Orange Belgium of andere benadeelde partijen kunnen dan nog altijd in beroep gaan, maar dat beroep werkt niet opschortend. Orange Belgium wilde daarop woensdag nog niet vooruitlopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud