Sociaal plan Proximus slaagt in tweede zit

Tientallen personeelsleden protesteren met zwarte ballonnen. ©BELGAONTHESPOT

De directie vond de noodzakelijke steun bij het ACV dat overstag gaat door enkele toegevingen.

Begin januari kondigde Proximus  aan 1.900 jobs te willen schrappen. Het plan kreeg eind november echter geen fiat van de socialistische (ACOD) en de christelijke (ACV) vakbond. Daarop volgden verschillende protestacties van het personeel. 

Ondertussen besliste de raad van bestuur van de telecomgroep aan dat ze de herstructurering hoe dan ook zou doorvoeren. 

Om het plan alsnog goedgekeurd te krijgen werd het collectief ontslag gemilderd van 1.900 naar 1.300 jobs. Niettemin blijft het aantal gedwongen ontslagen minstens 250. Dat kan volgens het ACOD oplopen tot 500, afhankelijk van hoeveel medewerkers ingaan op het vrijwillige vertrekplan. 

Voorbode

Het ACOD noemde de aanpassingen 'uiterst miniem' die 'niets veranderden aan de grond van de zaak'. De socialistische vakbond keurde het plan dan ook in de tweede zit af. 

Het ACV daarentegen keurt het plan nu wel goed teneinde de sociale begeleiding en de afgesproken vertrekpremie te garanderen, zegt vakbondsman Luc Inghels. 'Een njet zou de directie kunnen aanzetten om terug te grijpen naar het initiële plan met een lagere tegemoetkoming. Het doorduwen van het plan door de raad van bestuur bracht ons aan het twijfelen. Die move kon wel eens de voorbode zijn voor extra verlies voor de werknemers.'

Inghels voegt toe dat de directie ook tegemoet is gekomen aan de vraag om de zware beroepen menselijker te benaderen. Tijdens het einde van hun loopbaan kunnen onder meer lassers bij een halftijdse job door middel van van premies (bedrijf en RVA) 75 procent van hun loon behouden. 

De directie van Proximus stelt dat het verder overleg met de vakbonden 'in een constructieve sfeer' is verlopen. 'Er werden een aantal elementen ter verbetering aan het transformatieplan toegevoegd. Zo wordt de werkzekerheidsclausule uitgebreid tot 1 januari 2022 en zijn er extra inspanningen om het aantal medewerkers in overtal verder te verminderen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud