Spontane acties treffen Proximus-winkels en callcenters

©REUTERS

Dinsdag vonden spontane acties plaats in enkele callcenters van Proximus en Proximus-winkels, voornamelijk in het zuiden van het land. De druk op CEO Leroy neemt daarmee toe.

De onrust na de aankondiging van het vertrek van Proximus-CEO Dominique Leroy houdt aan. Dinsdag vonden spontane acties plaats, vooral in het zuiden van het land. De bonden spreken van spontane acties in Brugge, Hasselt, Brussel, Sankt-Vith, Namen en Libramont. Het ging daarbij vooral om interne contactcentra van Proximus. 

Er is nood aan een toezichthouder die oog houdt op wat er nog besproken wordt.
Bart Neyens
ACOD

Proximus bevestigt dat er kleinschalige acties waren over een kortere periode, op verschillende plaatsen. In steden als Bergen en Charleroi deden Proximus-winkels de deuren ook vroeger dicht, bevestigt woordvoerder Fabrice Gansbeke. Er was geen hinder voor de klant, maakt Proximus zich sterk. 

Vertrek

Het gaat om individuele acties, de bonden roepen voorlopig niet op tot protest. Toch sluiten diezelfde bonden niet uit dat de spontane acties de volgende dagen aanhouden. Ook Proximus zegt de zaak nauwlettend in de gaten te houden. 

De acties zetten de zenuwen na de aankondiging van het vertrek van Leroy op scherp. Proximus maakte donderdagavond nabeurs bekend dat Leroy overstapt naar de Nederlandse telecomoperator KPN vanaf 1 december. De bonden vroegen meteen het vertrek van Leroy en een pauze in het sociaal overleg over het transformatieplan, waarbij 1.900 banen sneuvelen. 

Bemiddelaar

Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck gaf aan dat Leroy blijft en dat het sociaal overleg ook blijft lopen. Hr-directeur Jan Van Acoleyen trekt het sociaal overleg. Tegen eind oktober wil Proximus een akkoord, claimen de bonden. 

De bonden zijn op hun hoede. In een manifest aan het personeel kondigen ze aan een sociaal bemiddelaar te vragen. 'Er is nood aan een neutraal toezichthouder die een oog houdt op de besprekingen', zegt Bart Neyens van de socialistische overheidsbond ACOD.

'We betichten Leroy niet van slechte wil, maar ze heeft bij bepaalde thema's simpelweg geen belang meer.' Het viel bij de bonden althans slecht dat Proximus maandagavond het overleg opnieuw opstartte met '200 pagina's aan nieuwe informatie'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud