Stefaan De Clerck twee jaar langer voorzitter Proximus

Stefaan De Clerck, de voorzitter van de raad van bestuur van Proximus. ©Dieter Telemans

De telecomgroep Proximus verlengt het mandaat van de overheidsbestuurders met twee jaar. Ze zijn in de minderheid omdat de regering in lopende zaken geen opvolger naar voren schuift voor overheidsbestuurder Laurent Levaux.

Proximus roept op 15 april zijn aandeelhouders bijeen voor de algemene vergadering, als de coronacrisis tegen dan ingedamd is.  

De stemronde belooft langer te duren dan de voorbije jaren, want veel bestuursmandaten worden verlengd. Aan de kant van de overheidsbestuurders - die de Belgische staat vertegenwoordigen, met 53,5 procent de hoofdaandeelhouder - lopen de mandaten van voorzitter Stefaan De Clerck, Martine Durez, Isabelle Santens en Paul Van de Perre ten einde. 

Omdat de federale regering in lopende zaken geen opvolgers naar voor schoof, stelde het bestuur voor hun mandaten met twee jaar te verlengen, om de continuïteit van het bestuur te verzekeren. Het kernkabinet stemde in met dat voorstel.  

Discussie

In de regering en de raad van bestuur was er discussie over de termijn, maar uiteindelijk is afgeklopt op twee jaar. Dirk Lybaert, de secretaris-generaal van Proximus: 'Zo vermijden we dat we over enkele maanden opnieuw moeten aankloppen bij de regering. En als de staat in 2021 andere mensen in het bestuur wil, kan de bestaande bestuurders gevraagd worden ontslag te nemen.'

In het charter van de raad van bestuur staat dat bestuurders moeten opstappen als ze 70 jaar zijn. Dat is het geval bij Martine Durez, toch mag ze mag blijven. 'Het is geen absolute grens. Er zijn uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld om de continuïteit te verzekeren', zegt Lybaert. 

Aan overheidskant wordt Proximus-CEO Guillaume Boutin voor vier jaar benoemd. Het mandaat van Karel De Gucht loopt nog tot 2021. 

Onevenwicht

Bij de onafhankelijke bestuurders neemt Imec-topman Luc Van den hove een tweede mandaat van vier jaar op. Bankier Joachim Sonne, een expert in fusies en overnames in de telecomsector, volgt de Indiase Tanuja Randery op. 

De onafhankelijken zijn in de meerderheid omdat de regering geen opvolger aanduidde voor Laurent Levaux die naar Enodia trok, de groep boven de Waalse telecomoperator-concurrent VOO. Zes aan overheidskant versus zeven onafhankelijken. Naast Van den hove en Sonne zijn dat Pierre De Muelenaere, Martin De Prycker, Catherine Rutten, Agnès Touraine en Catherine Vandenborre. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud