Telecomreuzen overwegen krachtenbundeling

Europees commissaris voor Mededinging, Joaquin Almunia, bevestigt de gesprekken tussen de nationale telecomoperatoren. (Foto: Reuters) ©REUTERS

Europa's telecomreuzen onderzoeken de creatie van een pan-Europees netwerk. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times en een woordvoerder van de Europese Commissie geeft toe dat het plan op zijn minst besproken wordt.

Volgens de Financial Times werd de oprichting van een Europees netwerk eind november besproken tijdens een vergadering van vertegenwoordigers van verschillende nationale operatoren (de European Telecommunications Network Operators' Association of kortweg ETNO) met Eurpees commissaris voor Mededinging Joaquin Almunia. Behalve Belgacom zouden onder andere Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia, het Nederlandse KPN en het Spaanse Telefónica aanwezig geweest zijn. 

Het poolen van de nationale netwerken zou heel wat voordelen met zich meebrengen. Zo zouden de operatoren met een groter netwerk beter in staat zijn te concurreren met de andere wereldspelers die hun netwerken gebruiken. Wegens de verschillen in infrastructuur en in nationale wetgeving zal de creatie van zo'n eengemaakt Europees netwerk weliswaar heel wat voeten in de aarde hebben, met heel wat financiële en technologische obstakels

Een anonieme bron zegt in de Financial Times dat niet Europa, maar wel de nationale regulatoren voor problemen zullen zorgen. Commissaris Almunia toont zich al langer een voorstander en verwacht een betere klantenservice, meer keuze en lagere tarieven.

Zijn woordvoerder Antoine Colombani verklaarde dat de consolidatie van de nationale netwerken door de bedrijven zelf geïnitieerd moet worden, en niet door de Commissie. Nog volgens Colombani zei Almunia de telecom-CEO's dat één enkele markt voor telecommunicatie wenselijk is. 

Een gedeeld netwerk zou de Europese telecomsector meer op Amerikaanse en Chinese leest schoeien. De Europese Unie telt honderd mobiele operatoren voor zowat 500 miljoen inwoners. In de VS (300 miljoen inwoners), daarentegen, zijn vier telecombedrijven aan de slag. Idem dito in China: drie operatoren voor een ruim 1 miljard inwoners. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud