Telecomwaakhond breekt digitale televisiemarkt open

Mobistar kan zijn televisieaanbod binnenkort lanceren tegen beter voorwaarden dan vandaag. ©BELGA

De Belgische telecomwaakhond BIPT gunt Mobistar een fikse korting op de groothandelsprijs die het moet betalen aan Telenet voor toegang tot de kabel. De maatregel moet de concurrentie aanzwengelen en leiden tot lagere prijzen op de markt voor digitale televisie en breedbandinternet.

Minus 34 procent. Dat is in één cijfer de impact van de herziening van de groothandelsprijs die alternatieve operatoren als Mobistar moeten betalen aan Telenet voor toegang tot de kabel. Concreet wordt het groothandelstarief voor een pakket vergelijkbaar met de Telenet-bundel Whop (digitale televisie, telefonie en 150 GB internet) verlaagd van 29,9 euro (per maand) naar 19,7 euro.

Na een transitieperiode die nieuwkomers de kans moet geven om marktaandeel te verwerven, zal het groothandelstarief worden opgetrokken naar 21,7 euro.

De herziening van de groothandelstarieven maakt het voor nieuwkomers als Mobistar gemakkelijker om een aantrekkelijk televisieaanbod te lanceren.

In de oude regeling werd van de maandelijkse prijs zonder BTW die consumenten betalen aan een Telenet een aantal bedragen afgetrokken. Concreet ging het om de uitzendrechten (3,3 euro) en  telefonie (14,2 euro). Op het aldus bekomen referentietarief werd nog een korting of 'retailminus' toegepast.

In de nieuwe situatie worden van de maandelijkse prijs zonder BTW een aantal nieuwe zaken afgetrokken. Het gaat om het gebruik van de set-top box (7,2 euro) en andere diensten zoals tv-kijken op een tweede scherm, gratis internet via WiFI-hotspots en webmail (7,6 euro). Van het nieuwe referentietarief wordt eveneens een 'retailminus' afgetrokken die hoger zal liggen in de aanvangsfase. Dat moet de uitdager de kans geven om marktaandeel te winnen.

Met de herziening antwoordt het BIPT op de verzuchtingen van Mobistar als zouden de geldende tarieven een concurrentieel aanbod onmogelijk maken. Sinds de tarieven werden vastgelegd is er immers veel veranderd op de markt voor digitale televisie en breedbandinternet. Aanbieders van digitale televisie lanceerden extra diensten zoals tv-kijken op een tablet en gratis internet via WiFi-hotspots.

Daarnaast zijn er 'gratis' diensten zoals webmail en webhosting waar Mobistar niet voor wil meebetalen. Die worden nu uit de berekening gehaald door het BIPT zodat de prijs voor toegang tot de Telenet-kabel lager komt te liggen.

Duopolie

Recent vonden er een aantal ingrijpende wijzigingen in het concurrentieel landschap plaats. BASE trok vorig jaar teleurgesteld de stekker uit zijn digitale televisie-aanbod Snow (op het netwerk van Proximus). BASE had vruchteloos geprobeerd om Snow in de markt te zetten als goedkoop alternatief tegenover de Proximus- en Telenet-bundels.

Vorige maand werd BASE vervolgens overgenomen door Telenet voor 1,3 miljard euro. Daardoor dreigde Mobistar als enige overblijvende 'mobile only'-operator fijngemalen te worden tussen het duopolie op de vaste markt van Proximus en Telenet.

Vandaag start een consultatiefase waarin de verschillende belanghebbenden hun opmerkingen kunnen mededelen. In september worden die dan in een definitieve tekst gegoten. Dan ligt de weg open voor Mobistar om zijn televisie-aanbod te lanceren. Mobistar is al een paar maanden aan het testen op het netwerk van de Waalse kabeloperator VOO. Ook die moet nu net als Telenet de herziene tarieven aanrekenen.

Die kabel is al langer opengesteld voor nieuwe spelers. In feite viel de beslissing al in 2011. Maar door juridisch verweer van Telenet viel een definitieve beslissing pas eind vorig jaar. Tot nu toe is Mobistar de enige speler die formeel toegang heeft gevraagd bij Telenet. Theoretisch is het mogelijk dat ook Proximus of een buitenlandse speler toegang vraagt, en krijgt, tegen de nieuwe tarieven.

Telenet teleurgesteld

Telenet reageert teleurgesteld op de herziening. ‘Na een eerste snelle analyse stellen we ons vragen bij de gehanteerde methodologie en berekening van de nieuwe groothandelsprijzen’, klinkt het bij woordvoerster Isabelle Geeraerts. Zo wordt bij de berekening van die nieuwe prijs volgens Telenet op het eerste gezicht  geen rekening gehouden met de investering van 18 miljoen euro die nodig was om de opening van de kabel mogelijk te maken. ‘Terwijl we van de mogelijke nieuwe aanbieder op de kabel slechts 750.000 euro hebben ontvangen’, klinkt het. De kabelgroep zal zijn opmerkingen de komende weken overmaken aan de regulator.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud