Telecomwaakhond versus duopolie Telenet-Proximus

Volgens Belgacom-topvrouw Dominique Leroy zal de concurrentie met Telenet net leiden tot meer investeringen in de mobiele markt. ©BELGA

Test-Aankoop vreest dat de consument de dupe wordt van de overname van BASE door Telenet. De telecom- en concurrentiewaakhonden moeten daar een stokje voor steken, zegt minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD).

‘Er verdwijnt alweer een speler van de telecommarkt. Zo wordt nog maar eens een stap gezet richting een sterker duopolie’, stelt Test-Aankoop. En dat zal volgens de consumentenorganisatie voor de klant leiden tot hogere tarieven.

De telecomwaakhond BIPT, de mededingingsautoriteit en de minister van Telecom moeten daarom hun verantwoordelijkheid nemen, meent Test-Aankoop. Ze moeten de overname grondig onder de loep nemen, en ‘werk maken van echte concurrentie op de telecommarkt’.

Perfect duopolie

Er zijn in ons land maar twee partijen die er echt toe doen, Proximus en de kabelbedrijven: Telenet en Proximus in Vlaanderen, Proximus en Voo in Wallonië. ‘Een perfect duopolie’, concludeerde het beurshuis UBS onlangs. Mobistar heeft 30 procent van mobiel België in handen, maar zonder vast netwerk speelt het niet mee in breedband en digitale tv.

Om daar verandering in te brengen wil Mobistar breedband en tv inkopen bij Telenet. Maar de inkooptarieven die telecomwaakhond BIPT in een eerste versie bepaalde, zijn volgens Mobistar niet levensvatbaar. Begin mei doet het BIPT een nieuwe poging.

Door de overname van BASE verhoogt de druk op de telecomwaakhond om Mobistar gunstigere tarieven voor te leggen. Mobistar-topman Jean Marc Harion verwacht in elk geval ‘goede’ groothandelsprijzen om een vuist te kunnen maken tegen Proximus en Telenet.

Netwerkinvesteringen

Alexander De Croo zit op dezelfde golflengte. ‘Andere marktspelers moeten een efficiënte toegang tot de (bestaande) vaste en mobiele netwerken hebben’, zegt hij. Volgens de minister van Telecom moeten de Belgische en Europese mededingingsautoriteiten de overnamedeal indien nodig concurrentiebeschermende voorwaarden opleggen.

De Croo herhaalt dat het belang van mobiel internet de volgende jaren alleen maar zal toenemen. ‘Daarom is het belangrijk dat er voldoende netwerkinvesteringen gebeuren.’

Die investeringen zijn volgens Belgacom-topvrouw Dominique Leroy net mogelijk omdat twee spelers de krachten bundelen. ‘De consument is niet slechter af. De voorbije jaren boekten mobiele operatoren negatieve kasstromen. Deze deal laat spelers toe meer te investeren. Door de concurrentie met Telenet is ons vast netwerk zeer performant. De mobiele markt staat hetzelfde te wachten.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud