Telenet-eigenaar aast op Time Warner Cable

John Malone, de man achter Liberty Global - Foto Reuters ©REUTERS

Het Amerikaanse Charter Communications biedt met steun van John Malone, de voorzitter van Telenet-eigenaar Liberty Global, op de kabelgroep Time Warner Cable. Het bod bedraagt 61,3 miljard dollar.

Van onze correspondent in New York

Charter biedt 132,50 dollar per aandeel Time Warner Cable (TWC), de op een na grootste kabelgroep van de Verenigde Staten. Dat meldt Tom Rutledge, de CEO van Charter, maandag na de slotbel op Wall Street.

De centrale figuur in de beoogde miljardendeal is John Malone, de voorzitter van Liberty Media, dat de grootste aandeelhouder is van Charter. Malone is via de internationale tak Liberty Global ook hoofdaandeelhouder van Telenet.

In Nederland is Malone eigenaar van kabelgroep UPC en staat hij op het punt om Ziggo, een andere kabelaar over te nemen. Hij staat bekend als een dealmaker. Vorige week nog maar lanceerde Malone ook een bod op de resterende aandelen van het satellietradiobedrijf Sirius XM, waar hij al hoofdaandeelhouder van is. 

De 72-jarige Malone, in de VS bekend als de 'cable cowboy', staat met een vermogen van 6,7 miljard dollar op 60 in de ranglijst met rijkste Amerikanen van het gespecialiseerde blad Forbes.

Ernstig

Charter zit volgens de berichten al maanden achter TWC, maar de prooi was voorlopig niet bereid om te onderhandelen. Vandaar het vijandige overnamebod. 'We hebben nog geen ernstig antwoord gehad', zegt Rutledge aan Bloomberg. 

'Ons doel was om het management warm te maken voor het project. Maar dat is niet gelukt, en dus stappen we naar de aandeelhouders om aan te tonen dat dit een goede deal is voor hen.'

De reactie van TWC liet niet lang op zich wachten. 'De raad van bestuur verwerpt unaniem ook dit derde manifest tekortschietend bod', klonk het in een medededeling.

Charter, met hoofdzetel in Connecticut, is zelf de vierde kabeloperator van de Verenigde Staten en wil samen met TWC een groep creëren die internet, tv en telefoon aanbiedt bij 20 miljoen klanten in 38 staten. 

Consolidatie

Als het tot een overname komt, kan dit een consolidatiegolf in de Amerikaanse kabelsector in gang zetten. De kabelindustrie beleeft turbulente tijden, nu steeds meer tv- en internetklanten de kant kiezen van streamingdiensten als Netflix, Amazon en Hulu. 

Het was al bekend dat ook Comcast, de grootste Amerikaanse kabeloperator, zijn zinnen had gezet op TWC. 

Het bod oogt op het eerste zicht karig. 132,50 dollar is maar tien cent boven de slotkoers van 132,40 maandagavond. Het aandeel zat de jongste tijd al in de lift door de overnamegeruchten.

De zet van Charter is het op twee na grootste overnamebod sinds de financiële crisis van 2008 en 2009. Farmagroep Pfizer nam Wyeth over voor 64,2 miljard dollar en telecombedrijf Verizon kocht Verizon Wireless voor 130 miljard dollar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud