Advertentie
Advertentie

'Telenet en Altice azen op Base'

©Photo News

Base, de Belgische dochter van KPN, kan op interesse van twee mediamagnaten rekenen: de Amerikaan John Malone (Telenet) en de Fransman Patrick Drahi (Altice).

Aantal miljoen klanten

Belgacom: 5,68

Mobistar: 4,60

Base: 3,26

Telenet: 2,07

Dat schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf dinsdag. Vertegenwoordigers van Telenet-moeder Liberty en Altice voeren los van elkaar gesprekken met de Amerikaanse zakenbank JPMorgan, die van de Nederlandse telecomoperator KPN het mandaat heeft gekregen een verkoop van de Belgische mobilofoniedochter te onderzoeken.

De krant stipt wel aan dat een deal 'nog niet nabij lijkt', ook al omdat KPN officieel Base nog niet in de etalage heeft gezet. Maar zowel Liberty als Altice zijn bezig met de uitbouw van een Europees kabelimperium en daar past een mobiel netwerk uitstekend in.

Base-topman Jos Donvil ©BELGA

Ook voor KPN zou een verkoop steek houden. België is nog het enige buitenland waar de Nederlanders actief zijn en de groep maakt er geen geheim van liever te focussen op de thuismarkt. KPN zette Base in 2012 al eens in de verkoop, maar vond de biedingen van 1,6 à 1,8 miljard te laag. Toen toonden vooral private-equityspelers interesse, maar ook Telenet .

Nu zou KPN volgens Bloomberg vrede nemen met een 'informele vraagprijs' van 1 miljard euro. Logisch: de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) - de meest gebruikte graadmeter van rendabiliteit in de sector - is van 2011 tot 2014 zowat gehalveerd, van 273 naar 149 miljoen euro. Sinds 2012 is de mobiele markt immers door de intrede van Telenet alleen maar concurrentiëler geworden. 

Wel beschikt KPN nu over een veel sterkere onderhandelingspositie dan in 2012, toen de groep nog onder de schulden dreigde te bezwijken. Met de verkoop van de Duitse dochter E-Plus streek KPN namelijk 5 miljard cash op.

Overnamerun

De Franse kabelmagnaat Patrick Drahi ©Bloomberg

Patrick Drahi (foto) is met zijn kabelholding Altice , die op de Amsterdamse beurs noteert, aan een ware overnamerun bezig. In eigen land telde de miljardair 17 miljard euro neer voor het Franse telecombedrijf SFR, waarna de Portugese activiteiten van Portugal Telecom volgden voor 7,4 miljard euro. Zijn volgende prooi is de Franse operator Bouygues Telecom dat zowat 8 miljard euro waard is. En passant telde de Frans-Israëlische zakenman 50 à 70 miljoen euro neer voor een twintigtal Franse magazines waar het Belgische Roularta vanaf wou

Al die overnames financiert Drahi grotendeels met schulden. 'Het is van voor de crisis geleden dat we zo'n leveraged buyout strategie volgens het boekje hebben gezien', zegt een waarnemer uit de mediasector.

Als Drahi effectief in ons land landt, zal dat geen verrassing zijn. De miljardair verklaarde al meermaals dat hij expliciet naar België kijkt. En niet alleen naar Base, maar ook Mobistar staat op 's mans radar. En in één klap ook Voo, de Waalse tegenhanger van Telenet die in handen is van de overheid, want meer dan het Brusselse kabelbedrijf Numéricable - goed voor amper 2 procent van de Belgische vastelijnen - heeft Drahi niet in ons land.

De Amereikaanse kabelmagnaat John Malone ©REUTERS

In al die dossiers komt de Franse kabelmagnaat zijn Amerikaanse evenknie/voorbeeld tegen: John Malone (foto). Ook hij zou graag met zijn Telenet uitbreiden naar Wallonië en, als het even kan, een eigen mobiel netwerk inpalmen.

Volgens analisten zijn er voor Telenet met Mobistar - dat het nu gebruikt om zijn mobiele diensten King & Kong te verkopen - tot dubbel zo veel synergieën te rapen dan met Base. Ze geloven dan ook dat Liberty/Telenet vooral aan Base snuffelt om Mobistar tot een rendabelere samenwerkingsdeal te dwingen. Het huidige contract loopt af in 2017.

Is Telenet écht geïnteresseerd in BASE? Nee, oordelen analisten. 'We zien Telenet eerder het Waalse kabelbedrijf Voo overnemen', zegt ABN AMRO-analist Marc Hesselink. 'BASE lijkt minder waarschijnlijk, Telenet heeft al een lucratieve deal met Mobistar voor zijn mobiele diensten.'

Volgens KBC Securities is de move een niet mis te verstane knipoog (cfr. het logo van het kabelbedrijf) naar Mobistar. Telenet heeft immers geen eigen en duur netwerk (meer) nodig, want de Mechelaars konden op drie jaar als 'virtuele operator', gebruik makend van het netwerk van ... Mobistar, 8 procent van de markt veroveren. En marges  boeken van meer dan 30 procent, terwijl BASE en Mobistar blijven steken op 21 en 23 procent.

Bovendien slaat Telenet ook steeds meer munt uit 'wifi offloading', technologie waarbij mobiele klanten ten koste van 'klassieke' operatoren automatisch op gratis wifi surfen van zodra die beschikbaar is.

'We denken dat de voornaamste reden waarom Telenet met JPMorgan praat, Mobistar de arm omwringen is. In de tweede jaarhelft zijn er immers onderhandelingen voor een nieuw contract als virtuele operator', stipt KBCS-analist Ruben Devos aan. Met andere woorden: Telenet schermt met interesse voor BASE, om als veruit belangrijkste klant gunstiger voorwaarden voor het gebruik van het Mobistar-netwerk af te dwingen.

Devos ziet Telenet eerder Mobistar dan BASE overnemen. Om volgende redenen:

  • De synergieën met Mobistar zijn dubbel zo groot als met BASE.
  • Bijna 70 procent van de ruim 3 miljoen klanten van BASE zijn prepaid (oplaadkaarten), die lagere marges oplevert dan abonnementen (postpaid). Mobistar is het spiegelbeeld: 72 procent van zijn klanten is postpaid.
  • De twee werken al samen: Telenet gebruikt Mobistars netwerk en binnenkort biedt Mobistar digitale tv aan via het netwerk van Telenet.
  • Mobistars netwerk is beter dan dat van BASE. 'Als Telenet BASE overneemt, zal het gros van de synergieën naar investeringen naar het netwerk gaan.'

De analist merkt voorts op dat Mobistar ook wel eens naar BASE zou kunnen kijken. Samen worden ze de grootste operator van het land, goed voor 7,86 miljoen mobiele klanten tegen 5,68 miljoen voor marktleider Belgacom. 'Beide besteden het beheer van hun IT uit aan het Indiase Tech Mahindra. En ook op het vlak van distributie en back office zijn er synergieën mogelijk.'

Een fusie van Mobistar en BASE vereist wel het fiat van de concurrentiewaakhond, aangezien ze samen meer dan de helft van de markt in handen hebben. Voor de financiering van de overname zou Mobistar dan weer de hulp van moeder Orange nodig hebben. 'De balans biedt te weinig speelruimte', besluit Devos. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud