Telenet grijpt naast Waalse tegenhanger VOO

Stéphane Moreau, de omstreden sterke man bij de Luikse intercommunale groep Nethys, poseert bij het logo van VOO. ©BELGA

Volgens Le Soir heeft de Luikse intercommunale Nethys zijn telecomdochter verkocht aan de Amerikaanse groep Providence. Telenet was al jaren geïnteresseerd in de Waalse kabeloperator.

Officieel is het nieuws nog niet, maar de deal zou al maanden geleden beklonken zijn. Volgens de krant Le Soir heeft Nethys, een vehikel van de omstreden Luikse intercommunale Enodia (vroeger bekend als Publifin en Tecteo) een meerderheid van 50 procent en één aandeel verkocht in VOO aan de Amerikaanse groep Providence. De deal, die nog onderworpen is aan voorwaarden, zou net voor de verkiezingen in mei gesloten zijn.  

Maar Nethys had zijn moederbedrijf Enodia niet over deze deal ingelicht, blijkt uit berichten in de Franstalige media. Dit weekend hebben de raden van bestuur van Nethys en Enodia zich daarom gebogen over deze deal en de eveneens bizarre verkoop van een andere Nethys-dochter, Win.

Telenet was lang geïnteresseerd in VOO. ©Photo News

Voor het beursgenoteerde Telenet is de operatie slecht nieuws. De kabelaar is al jaren geïnteresseerd in VOO, dat een perfecte geografische aanvulling is voor zijn netwerk in Vlaanderen. CEO John Porter liet vorig jaar verstaan dat hij bereid is tot 1,3 miljard euro op tafel te leggen voor VOO. Ook de mobiele operator Orange Belgium was geïnteresseerd.

Nu blijkt dat de Amerikaanse investeringsgroep Providence, die al actief is in de Europese telecomsector, de buit binnen heeft. Het nieuws is waarschijnlijk de reden waarom Proximus en Telenet tot de grootste dalers in de Bel20 behoren.

Concurrent

ING-analist David Vagman schat de implicaties op de Belgische telecombedrijven negatief in. 'België krijgt in feite een nieuwe telecomspeler die nog niet over een mobiel netwerk beschikt en die mogelijk interesse heeft om de vierde speler te worden in mobiel', zegt Vagman. 'De telecomregulator BIPT zal tevreden zijn met een outsider als Providence, in plaats van een overname door Telenet of Orange Belgium.'

Providence is in Europa aandeelhouder van de Spaanse telecompgroep MásMóvil en Bite, een grote mobiele operator in de Baltische landen. De investeerder heeft er al tal van deals in de telecomsector opzitten en was onder andere eigenaar van de kabelaars Kabel Deutschland, Casema in Nederland en Ono in Spanje.

Degroof Petercam wijst erop dat Providence in Europa al een mooie staat van dienst heeft opgebouwd. 'We blijven voorzichtig tegenover Belgische telecomaandelen', zegt analist Stefaan Genoe.

Brutélé

De deal is echter nog niet volledig beklonken. Het Luikse Nethys is immers niet de enige aandeelhouder van VOO. De Brusselse tak van VOO is in handen van een reeks Brusselse gemeenten en Charleroi via Brutélé. Volgens Le Soir is de overname door Providence enkel mogelijk als Brutélé eerst instemt met de verkoop van zijn activiteiten aan Enodia. Brutélé zou daar al principieel mee ingestemd hebben.

Maar bij een njet van Brutélé kan Providence de deal afblazen of kiezen om enkel het 'Luikse deel' van VOO over te nemen. Telenet legde vorig jaar overigens ook al een overnamebod neer bij Brutélé, maar daarover bleef het sindsdien stil.

Politiek

Ondertussen wordt er in politieke kringen onthutst gereageerd op de nieuwe ontwikkelingen bij Nethys. Pierre-Yves Dermagne (PS), de nieuwe Waalse minister voor lokale besturen, zegt dat hij bij Enodia en Nethys alle nodige informatie zal opvragen, maar overweegt ook verdere stappen. 'Dat is een waarschuwing. En het is een nodige voorwaarde om een speciale commissaris te sturen', zegt Dermagne. De nieuwe Waalse regering wil de orde herstellen bij Nethys, maar of ze ook stokken in de wielen zal steken bij de verkoop van Voo, is nog niet duidelijk.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud