Advertentie
Advertentie

Telenet groeit lustig voort

Telenet-topman John Porter ©BELGA

De omzet van het kabel- en televisiebedrijf groeide in het derde kwartaal met 6 procent, de winst (ebitda) met 7 procent.

Dat is in beide gevallen beter dan de analisten hadden verwacht.

De omzet kwam bijna 4 miljoen euro hoger dan de consensus, de bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) overtrof de gemiddelde verwachting met 2,6 miljoen euro. Vooral de inkomsten uit breedband (1 miljoen euro omzet meer dan verwacht) en de verkoop van smartphones (bijna 6 miljoen euro meer dan verwacht) verrasten de analisten positief.

Telenet  haalt zelf aan dat het afgelopen kwartaal profiteerde van het met een korting aanbieden van smartphones. Dat hielp de mobiele poot aan 23.500 nieuwe klanten. Dat is iets minder dan in de voorgaande kwartalen, wat er op wijst dat de strijd stevig blijft op de mobiele markt. Mobistar trok afgelopen kwartaal 8.300 nieuwe klanten aan, BASE 13.000. Proximus maakt zijn resultaten morgen/vrijdag bekend.

Met digitale televisie - dat dit jaar 10 kaarsjes uitblaast - trok Telenet 9.600 nieuwe consumenten aan, vaste telefonie 16.500 en breedband 13.400. Ook betaaltelevisie gaat er almaar vlotter in bij de Vlaamse gezinnen: de serie- en filmpaketten Play en Play More sloten het kwartaal af met bijna 24.000 meer kijkers, Play Sports dikte met 11.200 klanten aan.

Telenet ziet zijn groei dus allesbehalve vertragen. Bovendien verstevigt het bedrijf kwartaal na kwartaal zijn band met de klant. Getuige de stelselmatige klim van het aantal klanten dat meer dan één dienst afneemt. Het aantal met drie diensten (afgelopen kwartaal +17.600 klanten) klom het voorbije jaar van 45,7 tot 49,4 procent, bijna de helft dus van de klanten met meer dan één dienst.

Logisch dus dat de gemiddelde opbrengst per klant het afgelopen jaar steeg van 46,8 tot 48,9 euro per maand. Dat is deels ook te danken aan de prijsverhoging die Telenet in januari doorvoerde. Daar kwam flink wat protest tegen, maar uiteindelijk heeft het bedrijf daar nooit last van gehad.


De winstmarge (ebitda) steeg in het derde kwartaal van 52,6 tot 53,1 procent. Die stijging is te danken aan verschillende elementen:

  • De strenge monitoring van de uitgaven. In het derde kwartaal stegen de kosten met 7 procent door hogere reclame-uitgaven, hogere afschrijvingen en de 'helemaal mee tournee' waarbij Telenet-technici bij elke klant de kwaliteit van de verbinding en de decoder controleren. Dat kost het bedrijf naar eigen zeggen 75 euro per klant.
  • Het groeiend aantal klanten dat meer dan één dienst van Telenet afneemt.
  • De flink lagere kortingen voor smartphones tegenover dezelfde periode van vorig jaar toen Telenet een promotiecampagne had lopen waarbij het flink wat geld investeerde in het met korting aanbieden van smartphones.

De vrije kasstroom dikte afgelopen kwartaal 36 procent aan tot 80,1 miljoen euro. Die groei vloeit voort uit de hogere winst (ebitda), de lagere intresten en het efficiënter aanwenden van het werkkapitaal. Na negen maanden staat de teller op 225 miljoen euro (+7%). De jaardoelstelling van 250 à 260 miljoen euro ligt vlotjes binnen handbereik.

Dat de nettowinst in het derde kwartaal halveerde tot 11,1 miljoen euro is te wijten aan de vervroegde aflossing in augustus van 500 miljoen euro schuld. Telenet boekt op die transactie een verlies van 30,8 miljoen euro. Bij vervroegde afbetalingen rekenen banken immers een wederbeleggingsvergoeding aan.

Na negen maanden ging de nettowinst bijna maal twee van 71,4 tot 135,4 miljoen euro. Per aandeel steeg de winst van 0,62 tot 1,16 euro.

Outlook

Telenet bevestigt zijn jaarprognoses: een omzetgroei van 5 à 6 procent en een stijging van de winst (ebitda) van 4 à 5 procent. De respectieve tellers staan na negen maanden op 6 en 5 procent.

BASE

CEO John Porter verwacht dat de Europese Commissie de overname van de mobiele operator BASE eind maart zal goedkeuren. De Commissie voert op dit moment een diepgaand onderzoek naar de gevolgen van de acquisitie voor de Belgische markt. Concurrent Mobistar - die zijn mobiel netwerk nu aan Telenet verhuurt voor diens mobiel aanbod - heeft strenge voorwaarden geëist. Zo wil de mobiele operator dat zij het breedbandinternet van het kabelbedrijf afzonderlijk kan doorverkopen aan zijn klanten. Nu moet dat gebundeld met digitale televisie (van Telenet).

Porter: 'Als de overname van BASE is afgerond, hebben we onze mobiele strategie zelf in handen en kunnen we krachtdadiger concurreren en groeien in de mobiele markt'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud