Telenet klikt lage rente tot 2027 vast

Telenet-CEO John Porter ©Photo News

Telenet verlaagt de rentelast op zijn schuldenberg en verlengt ook nog eens de looptijd. Met dank aan Mario Draghi.

Het goedkopegeldbeleid van Europese Centrale Bank-voorzitter Mario Draghi is niet alleen voor met schulden overladen overheden een zegen. Ook bedrijven die zich traditioneel flink met schulden financieren, spinnen er garen bij.

Vorig jaar klikte Fluxys de lage rente tot 2029 vast en zetten Ontex en Cofinimmo met een schuldherfinanciering fors het mes in de rentelasten.

Nu doet Telenet  hetzelfde. Een slim schuldenbeheer is voor de Mechelaars dan ook essentieel, aangezien de telecom- en mediagroep een schuldenberg van meer dan 3,7 miljard euro torst. Dat is 3,7 keer de jaarlijkse bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda), zonder rekening te houden met de overname van mobilofoonoperator BASE.

Telenet maakt nu gebruik van de lage rentestand om 530 miljoen euro schulden aan te gaan die pas in 2027 terugbetaald moeten worden. De rente beloopt 4,875 procent, relatief weinig voor een bedrijf dat met een kredietscore 'B+' bij S&P diep in de categorie 'junk' zit.

Met het opgehaald bedrag gaat Telenet een schuld aflossen die slechts tot 2020 liep en - volgens het jaarverslag over 2014 - met 6,375 procent toch een fors hogere rente torste. Zo slaat de groep twee vliegen in één klap: de looptijd van de schuld verlengen én de gemiddelde rentelast verlagen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud