Advertentie

Telenet knoopt weer aan met groei

Telenet-CEO John Porter ©BELGA

CEO John Porter blijft, gelet op de gemakkelijke vergelijking met de 'pandemische' lente van 2020, niettemin voorzichtig voor heel 2021.

Het altijd lijvige kwartaalrapport van Telenet laat in een eerste lezing vermoeden dat de marktleider op de Vlaamse telecommunicatiemarkt erin geslaagd is weer duidelijk met groei aan te knopen. De omzet steeg deze lente met 4 procent, naar 642 miljoen euro.

Daarbij hoort in tweede lezing wel een kanttekening: het tweede kwartaal van 2020 werd bij de start van de pandemie getekend door de lockdown. Met dus de sluiting van winkels en een stilgevallen (door)verkoop van mobieltjes in de Telenet-winkels. Die verkoop van 'hardware' levert weliswaar veel omzet, maar weinig winst op.

Vandaar dat de rendabiliteit een stuk minder sterk stijgt. De bedrijfswinst voor afschrijvingen gaat iets meer dan een halve procent hoger, naar 354,5 miljoen euro.

Porter handhaaft de omzichtige prognose voor heel 2021: een bescheiden groei van zowel de omzet als de ebitda over het boekjaar. De reden is de evenwichtsoefening die Telenet in 2021 moet doen: de klant die geen boodschap meer heeft aan dure (en lucratieve) bundels charmeren met het datavretersaanbod ONE, zonder dat die 'ontbundeling' een exodus wordt.

25.400
nieuwe datavreterscontracten
Telenet strikte vorig kwartaal 25.400 nieuwe klanten voor zijn datavretersaanbod ONE.

Dat lijkt voorlopig te lukken. Telenet strikte vorig kwartaal 25.400 nieuwe klanten met ONE. Tegelijk slaagde de operator erin meer 'gebundelde' klanten voor duurdere bundels te laten opteren, wat luidens de mededeling de overstap van bundels naar ONE compenseert. Telenet verdient nu gemiddeld 59,3 euro per maand per klant, jaar op jaar een stijging van 2 procent.

De bedrijfswinst steeg 7 procent, vooral omdat Telenet vorig jaar door de pandemie en de bijhorende krimp van de advertentie-inkomsten een afboeking doorvoerde op de overname van mediadochter De Vijver.

Het nettoresultaat bij Telenet is steeds een hachelijke zaak om te voorspellen, door boekhoudkundige meer- of minwaarden op de rente-indekking op de miljardenschuld. Dit keer waren er boekhoudmeerwaarden, waardoor de nettowinst maal drie ging naar 99 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud