Advertentie

Telenet legt aandeelhouders in de watten met stevig dividend

Telenet-topman John Porter. ©BELGA

Het telecom- en mediabedrijf doet niet alleen aan klantenbinding. De aandeelhouders mogen de komende jaren op een dividend van minstens (bruto) 2,75 euro rekenen. Dat is flink meer dan verwacht.

Telenet heeft een goed kwartaal achter de rug. Breedband was goed voor 10.000 nieuwe klanten (het gros particulieren), mobiel (postpaid) 21.700 en de all-in bundels Wigo en Yugo trokken 22.400 extra abonnees aan.

Daartegenover staat dat 13.000 klanten hun kabeltelevisie opzegden. De voorbije negen maanden zag Telenet 35.000 klanten overstappen naar de concurrentie. Vaste telefonie verloor 11.000 abonnees het afgelopen kwartaal, en 24.000 na negen maanden.

Dat alles mondde uit in een omzet van 638 miljoen euro, 2 miljoen euro meer dan verwacht maar 1,7 procent minder dan vorig jaar. Covid-19 drukte de opbrengsten uit bedrijfsdiensten, de reclame-inkomsten van dochter De Vijver Media (VIER, Woestijnvis) en de verkoop van smartphones.

2,6 miljoen
kortingen
Telenet pompte afgelopen kwartaal 2,6 miljoen euro extra in kortingen en reclame.

De brutobedrijfswinst bleef met 343 miljoen euro (-5%) onder de verwachtingen. Een gevolg van de 13 procent hogere verkoop- en marketingkosten, goed voor 23 miljoen euro.

Telenet trok heel wat nieuwe klanten aan maar door de felle concurrentie van Proximus en vooral Orange Belgium moest het daarvoor dieper in de buidel tasten. Zo strooide Telenet voor breedband met studentenkortingen.

De 113 miljoen euro nettowinst - altijd een moeilijk te voorspellen graadmeter - ging los over de consensus van 88 miljoen euro.

Het Mechelse bedrijf met Amerikaanse hoofdaandeelhouder (Liberty Global) trekt zijn jaarprognose voor de brutobedrijfswinst licht op: van 1 procent naar stabiel. De andere vooruitzichten blijven behouden: 2 procent minder omzet en een groei van de operationele vrije kasstroom met 1 à 2 procent.

Dividendvloer

Meer dan naar de resultaten keken beleggers en analisten uit naar een update van het dividendbeleid. CEO John Porter stelt ze niet teleur, nadat hij de beurswereld afgelopen zomer een vette knipoog had gegeven.

Porter zet Boutin een hak

Met een dividend van (bruto) 2,75 euro bij een slotkoers van 32,7 euro (woensdag) biedt Telenet een dividendrendement van 8,4 procent.

'Het is duidelijk de bedoeling om waardebeleggers aan te trekken', reageert ING-analist David Vagman.

Rivaal Proximus komt met een dividend van 1,2 euro op de slotkoers van 15,34 euro aan een rendement van 7,8 procent.

Of hoe Telenet-topman John Porter de status van dividendaandeel wegkaapt van Guillaume Boutin, CEO van Proximus.

De topman vervangt de uitkering van 50 à 70 procent van de jaarlijkse vrije kasstroom door een 'dividenddrempel', zeg maar een minimaal verzekerd dividend. De aandeelhouders mogen de komende jaren op bruto 2,75 euro rekenen.

Die ondergrens komt niet in het gedrang mocht Telenet zijn Waalse evenknie VOO overnemen of samen met Fluvius in glasvezel investeren - de twee voeren daarover exclusieve gesprekken.

De 2,75 euro is aan de bovenkant van het eerdere 50 à 70%-principe. En flink meer dan verwacht, analisten hoopten op 2,20 euro.

Voor dit boekjaar wordt de uitkering mooi in tweeën gedeeld: 1,375 euro eind dit jaar en 1,375 euro in mei volgend jaar.

Inleg terugverdiend

'Dit dividend plaatst ons in de voorhoede van de kabelbedrijven', klopte Porter zich op de borst tijdens de analistencall. Telenet deed er niettemin sinds zijn oprichting meer dan twintig jaar over om een regulier dividend uit te keren, eind 2019.

Wat niet wil zeggen dat het bedrijf daarvoor zijn aandeelhouders niet beloonde. In de beginjaren na de beursgang in 2005 gebeurde dat royaal door middel van kapitaalverminderingen, waarbij de fiscus geen roerende voorheffing afhoudt. Tussen 2014 en 2018 was er een adempauze omdat Telenet de cash op zak hield voor de overname en integratie van de mobiele operator BASE.

Al bij al heeft de Telenet-aandeelhouder niet te klagen. Wie bij de beursgang (2005) 21 euro per aandeel neertelde, heeft die inleg al ruimschoots terugverdiend dankzij de stroom van uitkeringen. Sinds 2007 ontving de aandeelhouder per aandeel (bruto) 32,55 euro aan kapitaalverminderingen en dividenden.

Geen dwangsom

Telenet moet Orange Belgium geen dwangsom van 250.000 euro betalen. Dat heeft de beslagrechter beslist. Orange bekijkt of het beroep aantekent tegen de beslissing.

Orange had die som geëist omdat Telenet een arrest van het hof van beroep niet naleeft.

De zaak gaat terug tot 2018. Orange stapte naar de rechter omdat het van Telenet geen 'eigen' televisiezenders - kanalen die niet in Telenets aanbod zitten - mag aanbieden. Van VOO mag Orange dat wel. Ter herinnering: Orange huurt de kabel van Telenet en VOO om breedband en digitale tv aan zijn klanten aan te bieden.

Orange kreeg in eerste instantie nul op het rekest in de rechtbank van koophandel. Het telecombedrijf ging in beroep en kreeg in april vorig jaar gelijk in het hof van beroep. 'Telenet had de reglementaire verplichtingen geschonden en zijn dominante positie op de markt misbruikt', luidde het.

Het hof verplichtte Telenet om binnen de maand de dienst te leveren tegen redelijke voorwaarden op straffe van een dwangsom van 2.500 euro per dag vertraging. Telenet heeft tegen dat arrest een voorziening in cassatie ingesteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud