Advertentie

Telenet-moeder zet Belgische zendmasten te koop

Zendmasten zijn voor telecombedrijven uitgegroeid tot goudklompjes.

Liberty Global, het moederbedrijf boven Telenet, heeft Goldman Sachs in de arm genomen om zijn Belgische zendmasten te gelde te maken. Dat schrijft Bloomberg en wordt door meerdere bronnen aan De Tijd bevestigd.

Het proces zit nog in een pril stadium. De deal zou betrekking hebben op ongeveer 3.000 sites. Telenet is in ons land de eigenaar van de mobilofoonspeler BASE.

Het persagentschap Bloomberg schuift een mogelijke verkoopprijs van 600 miljoen euro naar voren, maar sommigen zetten vraagtekens achter dat bedrag. In april schatte de zakenbank Berenberg dat de zendmastenportefeuille van Telenet ongeveer 525 miljoen euro waard is. Het dossier zou zowel private-equityfondsen als infrastructuurspelers kunnen aantrekken.

Beleggers lopen al enige tijd storm voor zendmasten, die telecomoperatoren maar al te graag te gelde maken. Zo bracht het Britse Vodafone zijn zendmasten, 82.000 in tien landen, in maart als een aparte divisie naar de beurs van Frankfurt. Het Franse Orange splitste in februari 25.500 sites in Frankrijk en Spanje af in het onafhankelijke TOTEM.

Beleggers lopen al enige tijd storm voor zendmasten, die telecomoperatoren maar al te graag te gelde maken.

Dat zendmasten een verborgen goudmijn voor mobiele operatoren zijn, komt omdat grote beleggers in tijden van nulrente op zoek zijn naar bronnen van vast rendement. Infrastructuur die op lange termijn verhuurd kan worden, zoals zendmasten, vormt zo'n bron van rendement.

Bovendien heeft het afsplitsen van zendmasten voordelen voor de operatoren zelf. Ze kunnen in één keer cashen op de waarde van de masten en het onderhoud ervan overlaten aan een meer gespecialiseerde partij. Alleen de eigenlijke antennes en andere ‘kritische’ infrastructuur houden ze zelf in handen. Ook voor infrastructuurbedrijven zijn masten interessant. Volgens een studie van de consultant EY en de vakorganisatie EWIA kan een gespecialiseerde beheerder een site 40 procent efficiënter runnen dan een telecomoperator.

Afgeschermd

Ons land bleef tot nu toe min of meer afgeschermd van de 'mastenhype' die elders in Europa woedt. Dat heeft veel te maken met een specifieke Belgische situatie: de drie operatoren (Proximus, Orange en Telenet) worden door de overheid verplicht om hun sites met elkaar te delen. Dat maakt dat ze minder kapitaal moeten vastzetten in de masten, maar ook dat het wat complexer wordt om de infrastructuur te verkopen.

Helemaal als een verrassing komt het nieuws over een mogelijke verkoop niet. Mike Fries, de CEO van Liberty Global, gaf afgelopen voorjaar al aan dat hij openstond voor een verkoop van zijn zendmastenpark in Nederland. VodafoneZiggo, een joint venture van Liberty en de Britse telecomgroep Vodafone, beheert daar een park van ongeveer 3.000 sites.

Telenet zelf laat niet in zijn kaarten kijken. 'We blijven het bekijken als een strategische optie die deel kan uitmaken van grotere strategische transacties', reageerde het bedrijf dinsdag.'We hebben een aantrekkelijke portefeuille van 3.000 toren in heel België. Om alle opties open te houden doen we veel voorbereidende werk. Dat is al vergevorderd, maar nog niet af.'

'Een beetje complex'

Onder financiële analisten circuleert al langer een scenario waarbij Telenet het geld van zijn zendmasten kan investeren in een upgrade van zijn netwerk. Dat zou het bedrijf beter wapenen in de strijd met Proximus. Telenet kondigde vorig jaar een samenwerking aan met de Vlaamse stroomnetbeheerder Fluvius om een 'datanetwerk van de toekomst' uit te bouwen. Het is al enige tijd stil over die samenwerking, maar op een gegeven ogenblik zal geld nodig zijn om de investeringen uit te voeren. Telenet is ook een van de gegadigden voor de overname van de Waalse telecomoperator VOO.

De 3.000 torens van Telenet staan niet allemaal op zichzelf. Volgens een inventaris die het bedrijf uitvoerde, bestaat driekwart uit antennes die op daken van gebouwen zijn geplaatst. Het grootste deel daarvan wordt gedeeld met de andere operatoren. Het maakt het 'een beetje complex' om te verkopen, zei topman John Porter daar vorig jaar over.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud