Telenet stopt met analoge televisie en radio

1,9 miljoen Telenet-klanten kijken digitaal, amper 183.000 nog analoog. ©Hollandse Hoogte / Amaury Miller

De ingreep maakt flink wat bandbreedte vrij op de kabel voor het exponentieel groeiende internetverkeer.

R.I.P. analoge televisie en radio. Telenet  trekt de komende twee jaar gefaseerd de stekker uit, wat het analoge signaal tegen eind 2021 helemaal doet uitdoven

Vandaag kijken en luisteren in Vlaanderen nog 183.000 vooral oudere mensen uitsluitend analoog - tegenover 1,7 miljoen digitale Telenet-klanten. Nog eens 180.000 andere gezinnen gebruiken het analoge signaal voor hun tweede of derde tv-toestel. 

Maar voor de getroffen klanten biedt het kabelbedrijf een technische oplossing. Een groot deel - Telenet schat 75 procent - kan zijn vertrouwde zenders blijven bekijken door de instellingen van zijn televisietoestel eenmalig aan te passen - en dat tegen dezelfde prijs van 18,22 euro per maand. 

Nieuwe televisie

Voor klanten met een televisie die ouder is dan negen jaar wacht een drastischere ingreep. Zij moeten een nieuw toestel kopen of overschakelen naar digitale tv. Als compensatie krijgen ze een jaar gratis huur van de decoder die nodig is voor digitale televisie. Daarna betalen ze inclusief de huur van de decoder maandelijks zowat 28 euro, of 10 euro meer dan vandaag.

Telenet zegt een van de laatste Europese kabeloperatoren te zijn die het analoge signaal aanbiedt, 'een inefficiënte technologie die 30 à 40 procent van de bandbreedte inneemt'. Omdat die bandbreedte broodnodig is om te streamen, gamen, videobellen en grote bestanden door te mailen gaat de oude technologie op de schop. En dat 15 jaar na de lancering van digitale televisie. 

Wie geen decoder of een tv met een kaartje heeft, het mo­zaïekkanaal terugvindt op zijn tv-toestel en behalve zijn stroomkabel nog een kabel van zijn tv naar de muur heeft lopen, kijkt nog analoog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud