Telenet-topman geeft critici lik op stuk

John Porter Jean-Marc Harion ©rv

Met deze deal toont Telenet-topman John Porter dat hij meer is dan een afgezant van grootaandeelhouder Liberty Global. Mobistar-baas Jean-Marc Harion, daarentegen, kon tot dusver niet de groei brengen waarvoor hij werd aangetrokken.

‘De vazal van Telenet-grootaandeelhouder Liberty Global’, klonk het geringschattend toen de Amerikaan John Porter in 2013 het roer bij Telenet overnam van de Nederlander Duco Sickinghe. ‘Met deze benoeming is Telenet gereduceerd tot een filiaaltje van de Amerikaanse kabelreus.’

Porter had de perceptie dan ook niet mee. Door een revolte van de onafhankelijke Telenet-bestuurders was net een poging van Liberty mislukt om Telenet ‘on the cheap’ in te lijven. Datzelfde Liberty was een zeer koele minnaar van de mobiele strategie van Sickinghe. Het had er alle schijn van dat Porter naar België was gehaald om orde op zaken te stellen.

Maar zoals zo vaak met perceptie, valt de realiteit anders uit. In korte tijd heeft Porter naam gemaakt met zijn dynamische managementstijl, gedurfde strategische zetten en een klein mondje Nederlands. Zo nam Telenet vorig jaar een controlebelang in De Vijver, de eigenaar van de zenders VIER en VIJF en het productiehuis Woestijnvis. En met de BASE-deal schrijft Telenet zelfs geschiedenis. Nooit eerder kocht Liberty, een mobiele speler. Porter een vazal? Misschien. Maar wel één die de concurrentie steeds een stap voor is en flink wat aandeelhouderswaarde creëert. Sinds Porters komst zag Telenet de beurswaarde met 77 procent toenemen. 

Mobistar-topman verliezer van de dag

Jean Marc Harion, een Brusselaar met Franse identiteitskaart, werd drie jaar geleden aangetrokken om Mobistar verder te doen groeien. Maar sindsdien zag het bedrijf zijn business alleen krimpen, liet het zijn dividend varen en doekte het een geflopt tv-product (met schotelantenne) op.

Harion gaf eind 2013 aan dat Mobistar er dit jaar weer zou staan, dankzij snel 4G-mobiel internet en de opening van de kabel. Het eerste punt heeft de 53-jarige CEO voor elkaar, Mobistars 4G doorstaat de vergelijking met dat van Proximus. Maar de opening van de kabel is een ander paar mouwen. Mobistar wil bij Telenet breedband en digitale tv inkopen om zijn klanten een bundel van vaste en mobiele diensten te kunnen aanbieden. De inkooptarieven die de telecomwaakhond BIPT bepaalde, zijn volgens Mobi-star echter niet levensvatbaar. Begin mei volgt een nieuwe poging.

Harion zegt het profiel van een kapitein van de lange omvaart te hebben. ‘Ik ben niet snel getraumatiseerd’, zei hij eerder. Dat kan een goede eigenschap zijn, maar voor Mobistar blijkt het vooral een handicap. Pas jaren na Proximus en Telenet geeft de topman toe dat Mobistar een vast netwerk nodig heeft om klanten binnen te halen.

Sinds Harions komst zag Mobistar 60 procent van zijn beurswaarde in rook opgaan. 


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud