Telenet wil scholen weghouden bij Proximus

©BELGA

Telenet lanceert all-inpakketten met internetaansluiting, wifi, laptops, software en ondersteuning voor scholen. Het zet daarmee de aanval in op Proximus.

Telenet levert al tien jaar breedbandinternet aan het grootste deel van de Vlaamse scholen dankzij een raamcontract met de Vlaamse overheid. Op die manier moet er geen openbare aanbesteding gebeuren.

De telecomoperator kondigt aan dat hij een allesomvattend aanbod in de markt zet voor scholen. Die bundel voegt laptops, software, beveiliging en technische ondersteuning voor het lager, middelbaar en hoger onderwijs toe aan het pakket.

Telenet slaat de handen in elkaar met EuroSys. Het ICT-bedrijf uit Houthalen-Helchteren, onder andere bekend van YES.be, helpt bedrijven al meer dan dertig jaar met hun ICT-uitdagingen en doet dat ondertussen ook al meer dan tien jaar voor scholen.

Tijdens de coronacrisis is niet alleen pijnlijk duidelijk geworden dat Vlaanderen een achterstand heeft in te halen op het vlak van digitaal onderwijs. Voor ICT-coƶrdinatoren wordt de uitdaging met de dag groter om schoolnetwerken veilig te houden.

We merken ook dat scholen veel vragen hebben over de Digisprong van de Vlaamse regering en inzien dat er veel extra werk op hen af kan komen
Mark Aerts
CEO van YES.be

'We merken ook dat scholen veel vragen hebben over de Digisprong van de Vlaamse regering en inzien dat er veel extra werk op hen af kan komen', zegt Mark Aerts, CEO van YES.be. 'Door een volledig aanbod ter beschikking te stellen ontzorgen we en ondersteunen we scholen bij het digitaliseren van hun onderwijs.' Met zijn Digisprong maakt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gespreid over dit en volgend jaar 375 miljoen vrij voor meer ICT-toepassingen in de klas. Dat geld past in het relanceplan van de Vlaamse regering.

De pakketten zijn een reactie op de all-inpakketten die Proximus eerder dit jaar aankondigde. Het ging daarvoor een partnerschap aan met de laptop- en softwareleverancier Signpost. Tegen eind 2023 investeert Proximus 10 miljoen euro om scholen van glasvezelkabel te voorzien.

Ook digisprong voor buitengewoon onderwijs

De Digisprong in het onderwijs wordt doorgetrokken in het buitengewoon onderwijs, in het deeltijds beroepsonderwijs en in de leertijd. Dat kondigde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts woensdag aan. Volgens de N-VA-minister wordt er 10 miljoen euro extra uitgetrokken om al de betrokken leerlingen een eigen ICT-toestel te geven.

Eerder was al bekend dat alle leerlingen van het 5de en 6de leerjaar lager onderwijs en alle scholieren in het ASO, BSO, KSO en TSO toegang krijgen tot een eigen ICT-toestel. Er was echter nog onduidelijkheid over de scholieren van het buitengewoon secundair onderwijs, het deeltijds beroepsonderwijs (waar scholieren 2 dagen per week les krijgen) en de zogenaamde leertijd (1 dag les per week).

Minister Weyts trekt de Digisprong nu door in alle onderwijstypes. Concreet wordt er ook voor elke leerling van het buitengewoon onderwijs opleidingsvorm 1 (gericht op sociale aanpassing) en opleidingsvorm 2 (gericht op sociale aanpassing en arbeidsdeelname in een aangepaste omgeving) , het deeltijds beroepsonderwijs en de leertijd 552 euro voorzien voor een ICT-toestel en andere digitale infrastructuur. Dat is hetzelfde bedrag als in de andere onderwijstypes.

In totaal gaat het om een bijkomende investering van 10 miljoen euro. Volgens Weyts was de beslissing niet voor iedereen vanzelfsprekend. 'Moet je wel een evenwaardige en individuele laptop voorzien voor een leerling die maar deeltijds naar school gaat, of voor een leerling die speciale zorgnoden heeft? Maar voor mij is het de logica zelve: juist omdat dit vaak kwetsbare leerlingen zijn, moeten we hen zo goed mogelijk ondersteunen. Digitale hulpmiddelen kunnen uitgerekend voor hen heel veel betekenen', aldus Weyts.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud