Twee grootste vakbonden verwerpen sociaal plan Proximus

De vakbonden protesteerden begin dit jaar al na de aankondiging van de herstructurering die uiteindelijk minstens 250 werknemers aan de deur zet. ©Dieter Telemans

Na de socialistische vakbond ACOD zegt ook het christelijke ACV-Transcom nee tegen het transformatieplan van de telecomgroep dat minstens 250 mensen aan de deur zet. De leden van de liberale VSOA, de kleinste bond, hebben het plan wel goedgekeurd.

ACV-Transcom geeft het percentage van nee-stemmers niet vrij. Het gaat om 'een ruime meerderheid'. Bij ACOD verwierp 93 procent van de leden het herstructureringsplan van Proximus .

Bij de liberale VSOA ziet 65 procent van de leden het sociaal plan wel zitten.  

Bij ACV eisen de leden dat er geen gedwongen ontslagen vallen, de versoepeling van de ontslagregels wordt tenietgedaan, iedereen kan toetreden tot het vrijwillige vertrekplan en de zware beroepen als lassers en callcentermedewerkers een eindeloopbaanregeling krijgen. 

Acties

Na het duidelijk signaal van de leden plant zowel ACOD als ACV acties. Morgen/dinsdag zal ACOD actie voeren aan de administratieve gebouwen van de telecomgroep. Aan Vlaamse kant zullen de rode hesjes opduiken in Gent, Brugge, Antwerpen en Hasselt.

Woensdag, als het finale paritair comité beslist over het sociaal plan, is het Brusselse hoofdkwartier aan het Noordstation aan de beurt. ACOD en ACV zullen dan zij aan zij staan. 

In Wallonië zijn al enkele weken protestacties aan de gang. Winkels bleven dicht en een logistieke uitvalsbasis werd geblokkeerd. Vrijdag bleven tien winkels dicht en bij de klantendienst liepen de wachttijden op. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud