Tweede vrouw aan top Belgacom

©rv

Belgacom-CEO Dominique Leroy krijgt een vrouw naast zich als financieel directeur. De Française Sandrine Dufour volgt volgend jaar veteraan Ray Stewart op als CFO van de telecomgroep.

De naam van Dufour als opvolger van Stewart dook vorige maand al op in het geruchtencircuit. Stewart gaat begin volgend jaar met pensioen. Dufour zal vanaf 1 januari zetelen in het management comité. Vanaf 1 april neemt ze definitief de leiding over van het financiële departement van Belgacom.

De 48-jarige Française heeft al ruimschoots haar sporen verdiend in de telecom- en mediasector. Sinds 2004 is ze financieel directeur bij het Franse telecombedrijf SFR. Vier jaar geleden werd ze ook verantwoordelijk voor innovatie bij SFR. Het bedrijf werd eerder dit jaar door de moedergroep Vivendi verkocht aan het kabelbedrijf Altice. Dufours carrière bij Vivendi startte in 1999. Voordien was ze analist bij BNP en het beurshuis CAI Cheuvreux.

De benoeming van Dufour is opnieuw een bewijs van de vervrouwelijking van het beroep van financieel directeur op de Brusselse beurs. Ook bij Elia, GDF Suez, Telenet, EVS, Lotus Bakeries, Melexis, Option, RHJ International en Sofina werd onlangs een vrouw benoemd als CFO. Ook bij Belgacom zorgt Dufour voor de vrouwelijke toets in het management comité dat voor de rest zes mannen telt.

Veteraan Stewart

Met Ray Stewart verdwijnt overigens één van de oudgedienden van de telecomgroep. De Amerikaan werkte liefst 17 jaar voor Belgacom. Maar zijn carrière begon in 1975 in een heel andere wereld, als belastinginspecteur bij de Amerikaanse fiscus IRS. In '79 maakte de boekhouder de overstap naar het Amerikaanse telecombedrijf Ameritech, waar hij gestaag doorklom tot de positie van financieel directeur van Ameritech International, de business developmentafdeling van de telecomreus. Stewart begeleidde er overnames in onder meer Polen, Hongarije en Noorwegen.

In 1993 belandde Stewart zelf in Europa toen hij financieel directeur werd bij de Hongaarse telecomgroep Matav, waar hij de beursgang mee tot een goed einde bracht. Een van de eerste dingen die hij er deed was te taal leren. 'Zonder ben je verloren in Hongarije', zei hij onlangs op een bijeenkomst van Finance Square. 'Toen ik de taal onder de knie had, vroegen onwetende Hongaarse collega's waar ik zo goed Engels had leren spreken.'

In 1997 verkaste Stewart naar Belgacom, eerst onder wijlen John Goossens, later onder Didier Bellens. Tijdens de turbulente heerschappij van Bellens, was Stewart de kalme kracht op de achtergrond. 'Mezelf regelmatig in de kranten zien staan, behoort niet tot mijn prioriteiten', zei hij daarover.

Na 17 jaar bij Belgacom gaat Stewart begin volgend jaar met pensioen. Maar de Amerikaan zegt ons land nog geen vaarwel. Stewart heeft nog een bestuurszitje bij de zinkgroep Nyrstar en werd recent benoemd in de raad van bestuur van dat ander overheidsbedrijf, Bpost.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud