Vakbonden Proximus dienen stakingsaanzegging in

©REUTERS

De bonden roepen wel niet op om te staken, maar ze willen zich indekken tegen eventuele spontane acties.

'We roepen niet op tot staken, maar als er emotionele reacties van werknemers komen, zijn ze ingedekt', zegt Ben Coremans van ACV-Transcom, na afloop van het bijzonder paritair comité donderdagochtend.

De vakbonden hebben van de directie van Proximus geen engagementen gekregen dat het niét tot naakte ontslagen zal komen. 'We hebben wel de belofte gekregen dat het sociaal overleg gerespecteerd wordt', zegt Linda Herremans van VSOA.

De bonden zeggen zwaar geschokt te zijn door het aangekondigde banenverlies. 'We staan nu voor formeel overleg. Voor de werknemers zijn het heel moeilijke dagen. Ze zijn in het verleden steeds meegegaan in de veranderingen. De manier waarop dit gebeurd is, getuigt van weinig respect', zegt Coremans. De bonden moesten het nieuws over de afvloeiingen eerder deze week via de media vernemen.

Ook Herremans hekelt de manier waarop de informatie over de herstructurering bekend geraakt is. 'Er is een lek geweest. Dat betreuren wij en dat betreurt de directie, die zich ervoor verontschuldigd heeft. Onze prioriteit is nu om gedwongen ontslagen zo veel mogelijk te vermijden.'

Na de vanochtend aangekondigde herstructurering maken de bonden melding van 'spontane werkonderbrekingen'.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect