Vakbonden Proximus: 'Geen basis om te onderhandelen'

Het personeel van Proximus legde midden januari het werk neer na de aankondiging van het herstructureringsplan dat 1.900 banen op de helling zet. ©BELGA

De bonden van de telecomgroep pikken het niet dat topvrouw Dominique Leroy gedwongen ontslagen niet uitsluit en dat ze wil ingrijpen in het sociaal model.

Bij Proximus   informeren de bonden maandag en dinsdag de 12.000 medewerkers over de stand van zaken van het herstructureringsplan dat 1.900 banen op de helling zet

De informatie- en consultatiefase is bijna afgelopen. Maar voor de vakbonden is het uitgesloten dat de onderhandelingen van start gaan. 'Gedwongen ontslagen worden nog altijd niet uitgesloten en ook het cijfer van 1.900 jobs ligt nog altijd op tafel', luidt het.

De bonden pikken het ook niet dat CEO Dominique Leroy drastisch wil ingrijpen in het sociaal model en de loon- en arbeidsvoorwaarden zoals die bepaald zijn door de wet van 21 maart 1991 op de werking van de autonome overheidsbedrijven.

Sociaal overleg onder druk

Leroy gaf tijdens de hoorzitting in het parlement te kennen dat ze het sociale luik van die wet graag aangepast ziet. 'Dat kader dat dateert van 1991 is een handicap. Het duurt bij ons zes maanden om zaken door te voeren, bij de concurrenten maar een maand. En in zes maanden verandert de markt. We willen dezelfde regels en flexibiliteit als Telenet en Orange Belgium.'

Proximus-topvrouw Dominique Leroy. ©Photo News

'De oude regels beperken onze flexibiliteit en snelheid in essentiële domeinen als rekrutering, selectie, interne mobiliteit en reconversie', zei de topvrouw eind vorige maand. Leroy haalde het voorbeeld aan dat de wet Proximus bij interne selectie voor een functie verplicht de oudste best geschikte werknemer te benoemen in plaats van de medewerker die tout court het best geschikt is. 

Voor de bonden komt die boodschap de facto neer op het afschaffen van het sociaal overleg.

Proximus wil zich desgevraagd niet uitspreken over de stand van zaken van het sociaal overleg. 'We willen de sociale dialoog alle kansen geven om samen tot constructieve oplossingen te komen', zegt een woordvoerder. 

Nationale staking

De informatievergaderingen van de vakbonden leiden maandag en dinsdag mogelijk tot werkonderbrekingen. Het personeel zal gevraagd worden voorstellen te doen voor besparingen of om efficiënter te werken, 'teneinde tot een eigen transformatieplan te komen'. 

Daags na de aankondiging van het herstructureringsplan midden januari legden de werknemers het werk neer. De bonden sluiten niet uit dat er nieuwe, 'intelligentere' acties komen, zoals de blokkering van het leveringscentrum van de winkels en de technici. 

De bonden roepen het Proximus-personeel op woensdag deel te nemen aan de nationale staking naar aanleiding van het mislukte loonoverleg in de privésector. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud