Verkoop Waalse kabel begint van voor af aan

Het kabelbedrijf VOO was te koop gezet door de holding Nethys. ©Belga

De Luikse rechtbank schort de verkoop van de Waalse kabeloperator VOO aan de Amerikaanse investeerder Providence op. Er komt een nieuwe procedure.

De opschorting van de overname is de zoveelste wending in een lange soap over de verkoop van het kabelbedrijf. De telecomoperator Orange Belgium had dat gevraagd omdat hij vond dat de verkoop van VOO aan Providence op een ontransparante en discriminerende manier gebeurd was. De kortgedingrechter volgde die vraag.

De eigenaar van VOO, de holding Nethys, heeft in een reactie gezegd dat er een nieuwe 'open en transparante' verkoopprocedure zal worden gelanceerd. Nethys tekent dus geen beroep aan tegen de opschorting.

Orange was vorig jaar, naast Providence en investeringsgroep CVC, een van de kandidaten voor de overname van het kabelbedrijf. VOO was te koop gezet door Nethys, dat zelf gecontroleerd wordt door de Luikse intercommunale Enodia (ex-Publifin).

Een dag na het indienen van de biedingen, op 9 mei 2019, besloot een taskforce met onder meer de toenmalige CEO en CFO van Nethys, Stéphane Moreau en Pol Heyse, exclusieve onderhandelingen met Providence aan te knopen. De twee partijen tekenden daarover op 23 mei 2019 een overeenkomst.

150 miljoen
Dwangsom
Als Nethys zijn VOO-aandelen toch aan Providence verkoopt, moet het een dwangsom van 150 miljoen euro betalen.

Toen bleek dat Moreau zonder medeweten van zijn gemeentelijke aandeelhouders had gehandeld, werd de verkoop van VOO en enkele zusterbedrijven op 6 oktober verbroken. Moreau werd aan de deur gezet en het nieuwe management, onder leiding van Renaud Witmeur, heronderhandelde de deal met Providence. De nieuwe deal werd op 24 december getekend en moest tegen 30 juni van dit jaar afgerond zijn.

Orange heeft echter altijd volgehouden dat ook de nieuwe overeenkomst ongeldig was en wordt daarin nu gevolgd door de rechtbank. Die is van oordeel dat de overname van grote delen van de originele verkoopovereenkomst niet zomaar kon, omdat die eerste overeenkomst nietig was. Orange en CVC hebben daardoor de facto geen eerlijke kans gekregen. Als Nethys zijn aandelen toch zou verkopen, moet het bedrijf een dwangsom betalen van 150 miljoen euro, zoals gevraagd door Orange.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud