Advertentie

Verkoop Waalse kabel nadert ontknoping

Enodia heronderhandelde de deal die zijn dochter Nethys met Providence had gesloten. ©Photo News

De Waalse overheid heeft met het Amerikaanse private equityfonds Providence een hogere prijs onderhandeld voor het kabelbedrijf VOO. PS, MR en Ecolo zijn nu bereid om de verkoop te steunen.

De verkoop van VOO nadert de eindfase. Maandag zullen de bestuurders van Enodia (het vroegere Publifin), de intercommunale holding die VOO-uitbater Nethys controleert, zich moeten uitspreken over de verkoop van 51% van VOO aan Providence. Het gaat om een principiële beslissing waarmee de verkoop nog niet bezegeld wordt, maar wel het startschot gegeven wordt voor een boekenonderzoek van VOO.

Normaal gezien zullen de vertegenwoordigers van PS, MR en Ecolo, die samen een meerderheid hebben, de deal goedkeuren. Dat zeggen Julie Fernandez Fernandez, de socialistische voorzitter van de raad van bestuur van Enodia, en de bestuurders Fabian Culot (MR) en Muriel Gerkens (Ecolo).

De drie maakten vrijdagnamiddag de balans op van het dossier in een vergadering met de voltallige raad van bestuur. De bestuurders hebben dan tot maandag om de informatie te beoordelen.

Moreau

Nethys had de voorbije maanden op eigen houtje al een deal met Providence gesloten zonder de bestuurders van Enodia daarvan in te lichten. Dat leidde tot een politieke rel en het vertrek van de omstreden topman van Nethys, Stéphane Moreau.

‘Wat er nu op tafel ligt, is geruststellend. We hebben het contract van Nethys met Providence op een goede manier heronderhandeld’, zeggen de drie vertegenwoordigers van Enodia.

Eén van de elementen die herbekeken werden, is de waardering van VOO. Het voormalige management van Nethys had met Providence een ondernemingswaarde van 1,07 miljard euro afgesproken. Nu is een waarde van 1,1 en 1,2 miljard uit de bus gekomen. Dat bedrag is bovendien een ondergrens, zegt Culot.

Voor de 51 procent die te koop staat, zouden de Waalse en Brusselse gemeentelijke aandeelhouders netto 350 tot 485 miljoen op zak kunnen steken, klinkt het.

Ook op sociaal vlak werden afspraken gemaakt. Zolang Enodia minstens tien procent van de aandelen in handen heeft, mag het zijn veto stellen tegen collectieve ontslagen bij VOO. Providence belooft verder om zijn beroep bij de Raad van State in te trekken tegen een Waals decreet dat de eerdere deal tussen Nethys en VOO annuleerde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud