Vertrek in mineur voor Dominique Leroy

©Isopix

De CEO van Proximus kreeg op haar voorlaatste dag speurders over de vloer. Het gerecht voert een onderzoek naar mogelijk misbruik van voorkennis bij het verhandelen van Proximus-aandelen door Leroy.

Het parket van Brussel bevestigde een bericht van Knack dat er huiszoekingen plaatsvonden in een gerechtelijk onderzoek naar Leroy. Een van die huiszoekingen gebeurde in het bureau van Leroy op de hoofdzetel van Proximus aan het Brusselse Noordstation.

285.342
Aandelenverkoop
Leroy streek op 1 augustus 285.342 euro op bij de verkoop van een pakket aandelen van Proximus.

Ook bij Leroy thuis zouden er politiespeurders langs zijn geweest. De Tijd vernam dat ook het gerecht is gesprongen op de verdachte aandelentransactie waarover eerder al in de pers werd geschreven. Een onderzoeksrechter moet nagaan of Leroy daarbij misbruik van voorkennis pleegde.

Voorkennis

Wie schuldig wordt bevonden aan misbruik van voorkennis, riskeert één maand tot vier jaar gevangenisstraf en een boete tot 80.000 euro, boven op de terugbetaling van maximum het drievoud van het vermogensvoordeel dat is opgestreken. In het geval van Leroy is dat vermogensvoordeel miniem. Het gaat om 5.962 euro. 

Leroy streek op 1 augustus 285.342 euro op bij de verkoop van een pakket aandelen van de telecomoperator. Die transactie raakte publiek op 6 augustus, een maand voordat op 5 september haar overstap naar de Nederlandse telecomoperator KPN bekend raakte. De beurswaakhond FSMA opende een onderzoek naar de transactie, om te checken of Leroy geen handel met voorkennis pleegde.  

De FSMA was zelf nog het dossier aan het analyseren toen een Brusselse onderzoeksrechter aan de FSMA liet weten dat ze de feiten ook onderzocht. De vraag is of het gerecht niet beter had gewacht op de analyse van de FSMA alvorens de zware middelen in te zetten voor zo'n beperkte aandelentransactie.

Sleutelfiguur

De heisa over de aandelentransactie kan mogelijk slecht vallen bij Leroys nieuwe werkgever, de Nederlandse telecomoperator KPN.

Leroy verspreidde op 8 september een persoonlijke mededeling waarin ze aanbracht dat 1 augustus de eerste dag was waarop ze na een ‘gesloten periode’ weer transacties mocht doen. Ze verduidelijkte in die boodschap ook dat ze op dat moment nog ‘niet besloten had Proximus te verlaten’. 

Was dat wel het geval, dan kon dat bestempeld worden als handel met voorkennis. Het vertrek van een sleutelfiguur als Leroy kan de koers doen zakken. Dat gebeurde effectief op 6 september. Leroy erkende wel dat ze begin augustus al in bespreking was met Proximus over de hernieuwing van haar contract en 'enkele gesprekken met verschillende externe partijen had, waaronder KPN'. 

Bedanking

De huiszoekingen vielen net op de dag dat werknemers van Proximus hun CEO verrasten met een bedankingsmoment buiten aan de Proximus-torens aan het Brusselse Noordstation. Vandaag heeft Leroy effectief haar laatste dag. Ze geeft daarna de teugels door aan financieel directeur Sandrine Dufour, die ad interim CEO is. 

De heisa over de aandelentransactie kan mogelijk slecht vallen bij Leroys nieuwe werkgever, de Nederlandse telecomoperator KPN. Die zegt in een reactie aan De Tijd 'kennis genomen te hebben' van de berichtgeving rond de huiszoekingen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud