Vijf bedrijven krijgen tijdelijke 5G-licentie

Een 5G-mast om supersnel internet uit te rollen. ©Bloomberg

De drie operatoren, IT-bedrijf Cegeka en het Oostkampse Entropia Investments krijgen van de telecomregulator de voorlopige toelating om 5G-diensten te ontwikkelen.

De telecomwaakhond BIPT publiceerde dinsdagochtend de resultaten van een marktbevraging over de toekenning van 'voorlopige gebruiksrechten' in de frequentieband tussen 3,6 en 3,8 GhZ. Dat is een deel van het radiospectrum dat voorbehouden is om supersnelle, draadloze 5G-netwerken uit te rollen.

Het gaat om voorlopige rechten omdat de eigenlijke veiling van het 5G-spectrum er maar niet komt wegens politieke onenigheid.

Het gaat om voorlopige rechten omdat de eigenlijke veiling van het 5G-spectrum er maar niet komt wegens politieke onenigheid tussen de gewesten over de verdeling van de opbrengsten, en door de aanslepende federale regeringsvorming.

Vier van de vijf geïnteresseerden - de operatoren Proximus, Orange en Telenet en de Hasselste ICT-groep Cegeka - waren al bekend en krijgen tijdelijke rechten toegekend. Nu blijkt dat ook een vijfde partij een licentie krijgt: Entropia Investments uit Oostkamp bij Brugge. In totaal waren er zes aanvragen, zegt het BIPT. De identiteit van de zesde partij is niet bekendgemaakt.

Entropia is een bedrijf dat al langer private communicatienetwerken bouwt voor 'kritische operaties' waarbij een bedrijfszekere verbinding cruciaal is. Het West-Vlaamse bedrijf is ook actief in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud