Vlaanderen overweegt concurrent op te richten voor Proximus en Telenet

©Photo News

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters vindt dat de twee breedbandleveranciers te laag mikken met hun supersnel internet. 'En ze zijn te duur.' Daarom wil Muyters zelf supersnelle glasvezel in de grond steken en aanbieden aan operatoren.

'Supersnel internet wordt een basisrecht, net zoals kraantjeswater', stelt N-VA-minister Muyters in De Morgen. Hij vreest dat Vlaanderen achterstand oploopt als er niet snel supersnelle glasvezel tot bij de mensen thuis wordt getrokken.

Fibre-to-the-home heet dat in het jargon. Vandaag scoren Vlaanderen en België op wereldschaal heel goed voor breedbandcapaciteit en -snelheid, dankzij een uitgebreid netwerk tot aan de stoep (fibre-to-the-curb). Maar door de exploderende digitalisering en dito datastromen is het ook nodig de laatste meters van de internetverbindingen - van de stoep tot in het huis - te vervangen door supersnelle glasvezel. Zo niet zullen de capaciteit en de snelheid de komende jaren tekortschieten. 

Dat is ook wat de analisten van Credit Suisse onlangs in een kritisch rapport neerpenden. Proximus  schiet tekort met zijn glasvezel tot in de huiskamer.

'We zijn volop bezig met het uitrollen van supersnelle glasvezel', reageert de telecomgroep, die voor de helft in handen is van de overheid, op het rapport. Ze wil de komende jaren 85 procent van de bedrijven en de helft van de gezinnen 'verglazen'. Dichtbevolkte stedelijke gebieden mogen op een dekking van 100 procent rekenen. Proximus trekt voor het project 3 miljard euro uit, gespreid over tien jaar.

Ook Telenet , de marktleider in Vlaanderen, is volop bezig met de upgrade van zijn netwerk. De supersnelle kabel moet er tegen 2019 liggen. Zowel Telenet als Proximus streeft naar een internetsnelheid van 1 gigabit per seconde, wat hoog is naar de huidige normen.

Zelf kabel leggen

Minister Muyters vindt die snelheid echter onvoldoende, omdat die binnen tien jaar tekort zal schieten. Hij wil op korte termijn meer dan het dubbele: 2,5 gigabit per seconde. En later zelfs 10 à 20 gigabit. De N-VA'er vreest ook dat de uitrol van Telenet en Proximus niet heel Vlaanderen zal dekken, dat de twee dominante spelers afgelegen gebieden links laten liggen. Vandaag is dat alvast niet het geval, toont de dekkingskaart van (de federale) telecomwaakhond BIPT.

Muyters wil ook dat Telenet en Proximus hun supersnelle verbindingen doorverkopen aan concurrenten als Orange . Zodat er meer concurrentie is en de prijzen omlaag gaan. De minister stelt dat Telenet en Proximus te duur zijn.

Een oordeel dat ook wordt gedeeld door de telecomregulator. Die stelde onlangs voor dat Telenet en Proximus hun supersnelle breedband moeten openstellen voor concurrenten. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Iets wat de twee telecomgroepen niet willen, omdat ze niet willen dat concurrenten van hun miljardeninvesteringen profiteren.

Concreet moeten Telenet en Proximus van de minister de downloadsnelheid opkrikken, heel Vlaanderen afdekken, hun supersnelle breedband opengooien en lagere tarieven aanrekenen.

Nieuw overheidsbedrijf

Als ze dat niet doen, steekt de minister zelf de spade in de grond. Met de oprichting van een nieuw overheidsbedrijf wil hij in het najaar van 2018 al de eerste glasvezelkabel in de grond steken.

Muyters hoopt dat dat in samenwerking met Telenet en Proximus kan. Op die manier kan Vlaanderen de blinde vlekken opvullen en de capaciteit en snelheid van de netwerken opkrikken. Dat partnerschap impliceert wel dat de twee hun netwerken openstellen.

Weigeren ze dat, dan gaat het Vlaamse overheidsbedrijf overal in Vlaanderen glasvezel leggen. Om die vervolgens te verhuren aan operatoren die er internet op willen verkopen aan gezinnen en bedrijven. Tegen een kostprijs onder die van Telenet en Proximus.

Herhaalt de geschiedenis zich?

De ironie wil dat de Vlaamse overheid en Gimv ruim 20 jaar geleden Telenet boven de doopvont hielden. Om monopolist en overheidsbedrijf Belgacom (nu Proximus) het vuur aan de schenen te leggen.

De plannen van Vlaams minister Muyters roepen herinneringen op aan de golf van glasvezelinvesteringen in ons land in de jaren '90 door allerlei privé-spelers. Met hun verbindingen wilden ze vooral bedrijven bedienen. Maar achteraf bleken de investeringen grotendeels weggegooid geld wegens een forse overschatting van de vraag naar breedband.

Telenet en Proximus zeggen in De Morgen dat ze bereid zijn de plannen van Muyters te bekijken en in dialoog te gaan. Maar een openstelling van hun verbindingen zien de twee niet zitten, herhaalden ze al meermaals. Proximus-topvrouw Dominique Leroy dreigde zelfs de miljardeninvestering in supersnelle glasvezel op te blazen als het bedrijf zijn technologie moet delen.

Rendement van 5 procent

Als het Vlaamse overheidsbedrijf in heel Vlaanderen glasvezel uitrolt, zal dat 3 miljard euro kosten - een investering die zal worden gespreid over twintig jaar.

Muyters kijkt naar Vlaamse investeringsmaatschappijen als Gimv of Pmv om de operatie te financieren. Maar ook naar privé-investeerders, lokale overheden en zelfs Jan Modaal. De investeerders mogen rekenen op een jaarlijkse opbrengst van 5 procent, aldus Muyters die de voorbije maanden een financiersplan liet opmaken.

'Telenet en Proximus bieden hun aandeelhouders een veel hoger rendement op hun investering in glasvezel. Daarom zijn ze net zo duur', verklaart Thomas Pollet, woordvoerder van Muyters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect