Vlaanderen rolt supersnel internet niet zelf uit

©Tim Dirven

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) maakt zich sterk dat hij een akkoord heeft met Proximus en Telenet over de uitrol van supersnel internet, maar de vraagt rijst welke extra inspanningen zij echt gepland hebben.

Muyters kondigde maandagochtend twee aparte akkoorden aan met respectievelijk Telenet en Proximus. De twee telecomgroepen engageren zich om de capaciteit van hun kabelnetwerk op te drijven, klinkt het.

Vorig jaar sprak Muyters de ambitie uit om heel Vlaanderen van een snel netwerk te voorzien. Daarbij stelde de minister vier voorwaarden. De snelheden moeten omhoog (naar 2,5 gigabit per seconde), met een dekking in heel Vlaanderen. De tarieven moeten ook omlaag en het netwerk moet openstaan voor concurrenten.

Als stok achter de deur bood de mega-intercommunale Fluvius, de fusie boven Eandis en Infrax, aan om de infrastructuurnetwerken uit te voeren. Die overheidspiste blijkt nu dus van de baan. Muyters was altijd voorstander van een oplossing via de private sector.

Echte inspanning?

'Ik ben blij dat we met de private markt de handen in elkaar kunnen slaan om onze vier doelstellingen te bereiken en een digitaal ecosysteem op poten kunnen zetten', zegt minister Muyters in de mededeling. 

De vraag rijst welke extra inspanningen Proximus en Telenet echt zullen doen. De minister sprak in het actualiteitsprogramma 'De Ochtend' op Radio 1 over internetsnelheden van 1 gigabit per seconde bij Telenet, maar de investeringen om die snelheid te halen had dat bedrijf sowieso gepland. 

Proximus rolt vandaag al in de steden glasvezelverbindingen uit tot in de huiskamer van zijn klanten. 

'Op schema'

Telenet bevestigt in een reactie dat het nu al 'op schema' zit om de doelstellingen te halen, al is er nog werk voor de boeg en moet het blijven investeren om die gigabit per seconde tot bij élke Vlaming te krijgen. 'En het kabelnetwerk is al jaren open voor concurrenten.' 

Ook analisten relativeren de aankondiging van Muyters. 'Wij verwachten niet dat Telenet en Proximus hun investerings- en uitrolplannen die al op stapel stonden, zullen moeten wijzigen', luidt het bij het beurshuis Degroof Petercam. 'Het kan wel een extra duwtje betekenen voor Proximus om na 2020 de plannen voor zijn uitrol van glasvezel naar de huiskamer uit te breiden.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect