'We waren niet klaar voor Time Warner Cable'

©BELGAIMAGE

De Frans-Israëlische mediamagnaat Patrick Drahi betreurt het niet dat hij naast het Amerikaanse kabelconcern Time Warner Cable greep. 'We waren er niet klaar voor.' De seriële overnemer weerlegt in één tijd dat hij zich bezondigt aan overnamevraatzucht.

‘Financieel waren er geen problemen’, zegt Drahi in een interview met persbureau AFP. ‘Zonder geheimen te verklappen, de grote Franse banken waren mee, net als een aantal Amerikaanse giganten. Dat we van 30 miljard schuld naar 70 miljard schulden zou gaan, was niet wat me bevreesde.’

Waar Drahi wel op afknapte was op het vooruitzicht om van 35.000 werknemers naar 120.000 werknemers te gaan. ‘Ik heb vandaag niet de managerscapaciteit in huis om zo’n opdracht aan te kunnen’, klinkt het eerlijk.

De vraag hoe ik onze schuld terugbetaal, is het minste van mijn zorgen. Die betaalt zichzelf terug op vijf jaar.
Patrick Drahi
topman Altice

Gisteren raakte bekend dat de Amerikaanse miljardair John Malone via zijn dochterbedrijf Charter Communications 56,7 miljard dollar neertelt voor TWC, de nummer twee op de Amerikaanse kabelmarkt. Ook Drahi zou samengezeten hebben met de top van Time Warner om een overname te bespreken. Vorige week deed de Fransman zijn eerste miljardenovername in de VS, toen het de operator SuddenLink binnenhaalde voor 9 miljard dollar.

Waarnemers speculeerden dat Drahi het niet bij één overname zou laten. De miljardair spendeerde de voorbije maanden bijna 30 miljard euro aan overnames in de Europese telecomsector. Al die overnames deden de schuldenberg van Altice opzwellen naar 33,4 miljard dollar, maar liefst 5,5 keer de jaarlijkse bedrijfskasstroom.

Vraatzucht

Volgens Drahi is er geen vuiltje aan de lucht. ‘Als je aan het krimpen bent, zijn schulden je grootste probleem. Maar als je aan het groeien bent, zoals wij, is je grootste probleem welke je volgende groeipiste is. De vraag hoe ik onze schuld terugbetaal, is het minste van mijn zorgen. Die betaalt zichzelf terug op vijf jaar. Wees gerust. 63 procent van mijn bedrijf is in mijn handen. Ik ga me niet bezondigen aan vraatzuchtige groei en het risico lopen om de toekomst van mijn bedrijf en mijn familie te hypothekeren.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud