Week van de waarheid voor Proximus

De Proximus-hoofdzetel in Brussel. ©Photo News

Tegen volgende week moet duidelijk worden of het sociaal plan dat de directie van Proximus heeft uitgetekend overleeft. Meteen kan de groep ook de nieuwe CEO aanduiden.

Het personeel van Proximus heeft zich de afgelopen dagen uitgesproken over het sociaal plan. Het sociaal overleg begon in januari nadat het telecombedrijf had aangekondigd 1.900 jobs te willen schrappen.

De uitkomst van het overleg tussen bonden, bemiddelaars en directie is dat minstens 250 werknemers gedwongen naar huis worden  gestuurd. De vakbonden hebben maandag in een laatste overleg met bemiddelaars en directie nog de details afgeklopt, woensdag waren de teksten definitief.

Blokkade in Luik

Bij de socialis tische bond ACOD heeft gisteravond 93 procent van de leden tegen het plan gestemd. Tenzij er serieuze aanpassingen komen, geven ze hun akkoord niet. Ze dreigden ermee vanaf vandaag het gebouw van Luik te blokkeren en gaan op andere plaatsen pamfletten uitdelen. Het christelijke ACV-Transcom en de liberale VSOA geven maandag uitsluitsel.

Woensdag vindt het finale paritair comité plaats, waarin de bonden kleur moeten bekennen over het plan. De stem van het christelijke ACV-Transcom weegt het zwaarst, met vier van de negen leden. De socialistische ACOD volgt met drie leden, de liberalen hebben er twee.

Nog op woensdag komt de raad van bestuur van Proximus samen. Die zal zich buigen over de uitkomst van het paritair comité. De raad kan het resultaat van het comité perfect naast zich neerleggen. Hij valt dan terug op artikel 35 van de wet van 21 maart 1991 op de overheidsbedrijven. Die geeft de raad van bestuur van Proximus de ruimte om zelf een plan in te dienen. Daarna is er nog een maand extra marge om te onderhandelen. Als er dan geen akkoord is, kan de raad van bestuur het plan unilateraal doorduwen. Met zo’n scenario werd ook bij de luchtverkeersleider Skeyes geschermd.

Vertrouwensstemming

Het is koffiedik kijken hoe de stemming uitdraait, zegt Ben Coremans van ACV-Transcom. ‘Dit is de facto een vertrouwensstemming over de directie. Gelooft het personeel dat de directie dit bedrijf kan voorbereiden op de toekomst?’ Hij waarschuwt dat de raad van bestuur het plan beter niet unilateraal doorduwt als de stemming negatief uitvalt. ‘De raad van bestuur zou dan geen respect tonen voor de werknemer. Dan sta ik niet in voor de gevolgen.’ Stakingen in de eindejaarsperiode lijken dan onvermijdelijk.

De raad van bestuur vindt plaats terwijl het selectieproces voor een nieuwe CEO in volle gang is. Dominique Leroy verliet het bedrijf in september na de vaudeville rond haar overstap naar de Nederlandse concurrent KPN en haar aandelenverkoop.

CFO Sandrine Dufour neemt tijdelijk de honneurs waar. Bij de voorstelling van de resultaten van het derde kwartaal bleek dat er een shortlist met vijf kandidaten is. CEO ad interim Dufour is een logische kandidaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud