Advertentie
Advertentie

Balta maakt schuldenberg minder nijpend en herstelt winstmarge

©Jonas Roosens

Een dubbele opsteker voor Balta-CEO Cyrille Ragoucy: de krasselende tapijtfabrikant krikte in 2020 ondanks de pandemie de winstmarge op en schuift zijn schuldenberg twee jaar verder in de toekomst.

Het persbericht floepte vrijwel ongemerkt om 9 uur 's avonds op de webstek, maar toch had Balta dinsdagavond goed nieuws voor de geplaagde aandeelhouders. Dubbel goed nieuws zelfs.

Eén: een herstel van de winstmarge, ondanks de zware coronaklap tijdens het voorjaar. De omzet kromp door de lockdowns 16 procent tot 562 miljoen euro, maar dankzij de kostenbesparingen die CEO Cyrille Ragoucy doorvoerde en een lagere grondstoffenfactuur, zakte de brutobedrijfswinst (ebitda) minder hard: met 9 procent tot 68 miljoen euro. Daardoor herstelde de winstmarge met 1 procentpunt, tot 12 procent.

Dat is een opsteker voor een bedrijf dat sinds de beursgang in 2017 een lange reeks winstwaarschuwingen opgestapeld heeft. Het gedecimeerde aandeel (zie grafiek) wordt intussen zo sporadisch opgevolgd dat je niet meer van een analistenconsensus kan spreken, maar KBC Securities rekende tot nu voor 2020 op 58 miljoen ebitda. En dus gaat Balta dit keer over in plaats van onder de lat. In het vierde kwartaal steeg de winst 41 procent naar 28 miljoen euro. 'Dit is een bevestiging van de mooie verbetering in winstgevendheid die het bedrijf in het derde kwartaal kon voorleggen', zegt Wim Hoste, analist bij KBC Securities. 'De vraag is hoe sterk de impact is van de lagere grondstofprijzen. Die stijgen weer en leiden halfweg dit jaar mogelijk tot hogere kosten. Tegelijk is het duidelijk dat het efficiëntie- en besparingsprogramma NEXT zijn werk doet.'

Twee: de schuldenberg torent iets minder dreigend boven de tapijtproducent uit. Die schulden hypothekeren al jaren de toekomst van het bedrijf. Vlak voor de pandemie moest Balta twee fabrieken verkopen om de broodnodige cash op te halen. Eind 2020 beliepen de nettoschulden 283 miljoen euro. Dat is door het binnenshuis houden van cash zowat 31 miljoen minder dan eind 2019, maar meer dan vier keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst. 'Ze hebben minder geïnvesteerd en het werkkapitaal verminderd, onder meer door minder voorraden aan te houden', zegt Hoste. 'Dat laatste is niet houdbaar als de omzet weer aantrekt.'

Maar Ragoucy maakt de schuld iets minder prangend. Hij biedt de houders van de 235 miljoen schulden die in september 2022 vervallen aan hun papier om te ruilen in nieuwe schulden die tot december 2024 lopen. Dat kan in ruil voor een hogere rente, boven op de 7,75 procent coupon van het 'oude' papier: 1 procentpunt extra tot maart 2024 en 3 procentpunt extra tijdens de laatste zes maanden. Let wel: het gaat om PIK-intrest (payment-in-kind), een financieel-technische constructie waarbij de extra intrest aan het einde van het jaar wordt toegevoegd aan het uitstaand kapitaal. Dat maakt dat Balta de hele looptijd 'maar' een fractie meer dan de bestaande 7,75 procent aan intresten (en niet 11,75%) in cash betaalt. De intekening op het 'nieuw papier' moet uiterlijk op 3 maart rond zijn.

Nu al hebben enkele grote obligatiehouders, goed voor 52 procent van het totaalbedrag, met de ruil ingestemd. Als daar nog minstens 23 procent bijkomt - de ruildeal is pas rond bij 75 procent - zullen de schulden ruim twee jaar in de toekomst worden opgeschoven. Ragoucy krijgt dan extra tijd om de schuld draaglijker te maken via een voortgezet herstel van de winstmarges. In de vooruitblik bij de jaarcijfers wordt voor 'binnen enkele jaren een winstmarge van 15 procent nagestreefd'. Volgens woordvoerder Maarten Van Hoecke komt dat door 'de lagere grondstofprijzen en de introductie van innovatievere producten die met een hogere marges kunnen verkocht worden.' De verkoop van (recycleerbare) karpetten brengt volgens het bedrijf meer op via e-commerce.

Balta had in oktober met zijn banken een akkoord bereikt om zijn lopende bankleningen ter waarde van 61 miljoen euro te verlengen tot minstens 30 juni 2022. Die zouden normaal in september dit jaar aflopen.

Op volledige jaarresultaten moeten beleggers nog even geduld oefenen: die volgen op 10 maart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud