Advertentie

Modeketen Mexx failliet

De winkel van Mexx in Antwerpen, toen de toekomst er nog rooskleurig uitzag ©jdb

De rechter in Amsterdam heeft donderdag de Nederlandse modehuisketen en kledinggroothandel Mexx failliet verklaard, zo bericht het Financieele Dagblad op zijn website. Mexx is internationaal actief. De keten heeft 315 winkels in Europa en stelt wereldwijd 1.500 man tewerk. Ook in België zijn er meerdere winkels.

Voorlopig blijven de winkels open, aldus de krant. De rechtbank heeft Frits Kemp van Fort Advocaten tot curator benoemd. Kemp: 'Ik zal de winkels vooralsnog openhouden, alleen al om de winkelvoorraden te kunnen verkopen. We gaan doorstartkandidaten zoeken. Ook daarvoor is het beter dat de winkels zo lang mogelijk open blijven.'

Het is het voorlopige sluitstuk van een lange lijdensweg. Op zijn hoogtepunt draaide de groep een omzet van meer dan een miljard euro. Maar nadat oprichter Rattan Chadha vertrok in 2006, ging het snel bergaf. Vandaag draait de groep nog maar de helft van die omzet. 

Mexx is sinds 2011 grotendeels in handen van private-equitygroep The Gores Group. Die telde toen 85 miljoen dollar neer voor een belang van 82 procent. Verkoper was het Amerikaanse modebedrijf Liz Claiborne, dat een minderheidsbelang aanhield. Een tweetal jaren geleden had dat duo het in een interview met Het Financieele Dagblad nog de mond vol van een beursgang en een expansie naar China.

Curator Kemp ziet een belangrijke oorzaak voor de teloorgang van de keten. Die slaagde er volgens hem niet in om nieuwe, jongere klanten te bereiken. Het oorspronkelijke klantenbestand bleef vrij trouw, maar zit intussen in de leeftijdscategorie tussen 45 en 55 jaar. 'Voor een modeketen mag dat niet de enige doelgroep zijn', aldus Kemp.

Wat de gevolgen zullen zijn voor België, valt moeilijk in te schatten. Veel zal afhangen van of er een doorstart kan gemaakt worden, en wat de ambities zullen zijn van diegenen die de doorstart realiseren. De keten telt in ons land 9 zogenaamde 'Connect winkels'. Die bevinden zich in Aalst, Antwerpen, Brugge, Anderlecht, Gent, Hasselt, Leuven, Sint-Niklaas en Wijnegem. Daarnaast zijn er nog meerdere andere winkels waarvan de collectie deels uit Mexx-producten bestaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud