Problemen in VS nopen Balta tot winstwaarschuwing

Productie van tapijten in een fabriek van Balta

Tapijtenfabrikant Balta moet zijn winstprognose voor 2019 licht verlagen. De oorzaak is bij de levering en verkoop van karpetten in de Verenigde Staten te zoeken.

Balta verwachte voor dit jaar tot dusver een aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) – dus zonder integratie- en herstructureringskosten - in lijn met 2018 (72,4 miljoen euro). Die prognose werd begin november nog bevestigd bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers.

Nu laat Balta weten dat de 'adjusted ebitda' onder het niveau van vorig jaar zal uitkomen, en wel met een 'mid-to-high single digit' bedrag in miljoen euro. De aangepaste brutobedrijfswinst zal dus 5 à 9 miljoen euro lager zijn dan in 2018.

Karpetten

De oorzaak is te zoeken bij de divisie Rugs (karpetten) in de VS. Daar zijn de eerste zendingen van karpetten voor buitengebruik voor het seizoen 2020 verschoven van december naar begin volgend jaar. Bovendien blijft de groei van de e-commerce-activiteiten in de VS onder de verwachtingen, terwijl de opstartkosten een groter dan verwachte impact hebben op de resultaten over het vierde kwartaal.

De verkoop van karpetten in de voornaamste Europese markten en in de rest van de wereld ligt volgens Balta in lijn met de verwachtingen. Het bedrijf blijft ook geloven in het langetermijnpotentieel van de karpettendivisie.

Brexit

Ook de twee andere divisies, Commercial en Residential, doen het goed. In de divisie Commercial (kamerbreed tapijt en tapijttegels voor commercieel gebruik) loopt de verkoop goed dankzij het aanwerven van extra verkopers in de voorbije kwartalen en zijn de marges solide.

In Residential (kamerbreed tapijt en tapijttegels voor privaat gebruik) zullen de marges positief beïnvloed worden door een verbeterde productmix en kostenbesparingen, maakt Balta zich sterk. De omzet zal wel, zoals verwacht, negatief beïnvloed worden doordat enkele klanten met het oog op de brexit hun voorraad hebben teruggeschroefd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n