Roger De Clerck is overleden

Roger De clerck (1999) ©BELGA

Roger De Clerck (91), oprichter van de Beaulieu-groep, is deze ochtend overleden 'omringd door zijn naasten'. Hij was al langer ziek.

In een persbericht wenst Beaulieu International Group 'de familie veel sterkte in deze moeilijke dagen'. 'Van Vlaamse boerenzoon tot internationaal tapijtmagnaat', zo titelde De Tijd enkele jaren geleden een portret van de man.

Roger De clerck met George & Barbara Bush en Margaret Tatcher ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag en het 40-jarig bestaan van Beaulieu. ©Photo News

De Clerck is een van de uithangborden van de Belgische industrie. Hij bouwde Beaulieu vanuit Wielsbeke uit tot een wereldconcern, hoewel het allemaal slechts begon met een eenmanszaak in meubelstoffen. Hij verdeelde het in 1991 onder zijn zes kinderen, maar onder druk van de concurrentie werden de meeste delen later weer gebundeld. Enkel Domo en Beaulieu of America bleven apart bestaan.

Hij genoot naam en faam in het buitenland. Zijn netwerkt reikte tot in het Witte Huis (zie foto). In 1999, op zijn 75e verjaardag, kwam hij in het nieuws toen Margaret Thatcher en George Bush senior afzakten naar West-Vlaanderen.

Zijn imago kreeg evenwel een stevige deuk door een mythische fraudezaak waarin hij de hoofdverdachte was. Enkele jaren geleden gaf de Belgische staat zich uiteindelijk na twintig jaar procederen gewonnen in de fraudezaak. De zaak en de textielfamilie inspireerde schrijver Tom Lanoye tot zijn bekende trilogie Het Goddelijk Monster.

Steven Ryon van Beaulieu International Group, HR-directeur, een oudgediende van het bedrijf en optredend als woordvoerder, kon vrijdag nog niet zeggen wanneer de begrafenis plaatsvindt. ‘Roger De Clerck is vrijdagochtend overleden. De familie komt nu samen.’ Hij wees erop dat de bedrijsvoering bij Beaulieu International Group niet in het gedrang komt omdat De Clerck al lang niet meer betrokken was bij de dagelijkse leiding of de raad van bestuur.

 • Geboren in Wielsbeke op 27 juli in 1924, als zoon van een vlasboer
 • Trouwde in 1951 met Anne-Marie Hanssens, met wie hij zes kinderen kreeg. Hij heeft 24 kleinkinderen. Zijn vrouw overleed in 1992.
 • Liep school tot zijn 15e, en nam de boederij van vader over.
 • Toen de vlasmarkt instortte, wierp hij zich op meubelstoffen en overtrekken van autozetels.
 • Begon pas op zijn 35e met de productie van tapijt, dat de basis werd van Beaulieu.
 • Door verdeeldheid bij zijn kinderen splitste hij zijn imperium in 1991 onder zijn 6 kinderen. In 2005 werden 4 delen opnieuw samengebracht. Enkel Domo en Beaulieu of America bleven apart bestaan.
 • In 1990 viel het gerecht binnen voor een huiszoeking. De zaak rond schriftvervalsing en inbreuken op de vennootschapswetgeving sleepte meer dan 20 jaar aan.
 • De fraudezaak zorgde voor een familiebreuk. Voor Roger was praten met de fiscus nooit een optie. Zoon Jan De Clerck sloot in 1998 evenweel een deal waardoor hij persona non grata werd in de familie.
 • De Clerck had politieke banden. De voormalige burgemeester van Wielsbeke (met CVP-stempel) was zijn rechterhand.
 • Hij was bevriend met de groten der aarde. Voor zijn 75e verjaardag daagde onder andere George Bush op. Beaulieu of America was een van de sponsors van de Republikeinen in de VS.
 • Sinds zijn verjaardagsfeest in 1999 bleef hij op de achtergrond. Enkele jaren geleden was de diagnose van de dokter onverbiddelijk: ‘wilsonbekwaam’.
 • Overleed in de ochtend van 23 oktober in het bijzijn van zijn naasten

Lees ook: Roger De Clerck heeft het tapijt gedemocratiseerd en Beaulieu: van éénmandszaak tot tapijtimperium

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content