Slechts 13 jobs gered bij Samsonite

©Thomas De Boever

Bij de kofferfabrikant Samsonite in Oudenaarde verdwijnen minder jobs dan gepland. Toch konden slechts 13 jobs gered worden, tot grote ontgoocheling van de bonden.

In mei kondigde de directie van Samsonite aan dat in het Europees hoofdkwartier in Oudenaarde 160 van 790 banen geschrapt worden. Samsonite zag de wereldwijde verkoop van koffers kelderen door de uitbraak van het coronavirus en greep in zijn kostenstructuur in.

66 tijdelijke contracten werden geschrapt en enkele mensen konden met pensioen. Voor 38 arbeiders en 56 bedienden dreigde collectief ontslag. Maar na het sociaal overleg blijkt nu dat 13 arbeiders kunnen gebruikmaken van SWT, het vroegere brugpensioen. Onder de bedienden wordt dat stelsel niet toegepast.

Zorgen om stijgende coronacijfers

 Ronny Loubris van ABVV-metaal reageert ontgoocheld en geeft aan dat de vakbond had gehoopt meer jobs te redden. ‘We hadden enkele jobs op tafel gelegd. Die zijn door de directie niet weerhouden. Het mes zat dieper dan we hadden verwacht.’

Toch noemt hij het een goed sociaal akkoord 'dat door 91 procent van het personeel' is goedgekeurd. Tot eind dit jaar is er tijdelijke werkloosheid bij Samsonite. 'We hopen dat het toerisme en de luchtvaartsector zo snel mogelijk aantrekken,’ zegt Loubris, 'al maken we ons zorgen nu de coronacijfers weer stijgen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud