Advertentie
Advertentie

Tapijtenkoning Shaw palmt Beaulieu of America in

Beaulieu of America haalt het grootste deel van zijn inkomsten uit tapijt. ©Sofie Van Hoof

Engineered Floors, de groep van Bob Shaw, koopt het gros van de operationele activa van de vroegere Amerikaanse tak van het tapijtenimperium van wijlen Roger De Clerck.

Beaulieu of America vroeg midden juli bescherming tegen haar schuldeisers via de 'Chapter 11'-procedure. De tapijtgroep geraakte in de problemen doordat consumenten steeds meer kiezen voor harde vloerbedekking en dus niet meer voor tapijt. Ze kampt bovendien steeds meer met agressieve concurrenten, met een neerwaartse druk op de prijzen tot gevolg.

Twee maanden na het indienen van het Chapter 11-dossier is er witte rook in het dossier. Sectorgenoot Engineered Floors is, volgens het goed geïnformeerde vakblad Floor Covering News, tot een princiepsakkoord gekomen om quasi alle operationele activa van Beaulieu of America over te nemen. Het akkoord moet nog goedgekeurd worden door de lokale rechtbank en hangt ook af van een diepgaand boekenonderzoek (due diligence). Tegen eind dit jaar zou de deal rond moeten zijn.

Klappen

Beaulieu of America kreeg de laatste jaren financiële klappen. De omzet van de groep halveerde op tien jaar tijd. In 2007 realiseerde ze nog meer dan 1 miljard dollar omzet. Vorig jaar was dat slechts 525 miljoen dollar meer. De brutobedrijfswinst (adjusted ebitda) was vorig jaar 16 miljoen dollar negatief. Het marktaandeel van Beaulieu of America slonk over die periode van 7,7 tot 4,4 procent.

De groep telt 26 fabrieken en stelt ruim 4.000 personen te werk. Ze is zowel actief in tapijt voor de residentiële markt als voor de kantorenmarkt, in laminaat en vinyl. De residentiële markt was vorig jaar goed voor 82 procent van de omzet, de kantorenmarkt 18 procent. Tapijt vertegenwoordigde vorig jaar 87 procent van de inkomsten.

Beaulieu of America maakt geen deel uit van de Belgische miljardengroep BIG (Beaulieu International Group) van de familie De Clerck. Het bedrijf, een van de grootste tapijtfabrikanten in de Verenigde Staten, zit in de handen van Mieke De Clerck (dochter van wijlen Roger De Clerck), haar ex-man Carl Bouckaert en hun vier kinderen.

Buffett

Engineered Floors is het bedrijf van de Amerikaanse tapijtenkoning Robert (Bob) Shaw. Zijn familie richtte destijds de vloerbekledingsgroep Shaw Industries op, maar die werd in 2001 verkocht aan Berkshire Hathaway, de holding van Warren Buffett. In 2005 hield Bob Shaw het voor bekeken. Vijf jaar later richtte hij Engineered Floors op.

Engineered Floors groeide uit tot één van de agressiefste concurrenten van Beaulieu of America, samen met Mohawk (de eigenaar van Unilin en IVC), Interface en Shaw. Beaulieu was ooit de derde grootste tapijtenboer uit de VS, na Shaw Industries en Mohawk. Engineerd Floors duwde Beaulieu intussen van het podium.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud