Van de Velde-aandeel zwaar onderuit na winstwaarschuwing

Lingeriewinkel met Van de Velde dameslingerie ©Sofie Van Hoof

De lingeriegroep Van de Velde verwacht dit jaar een lagere operationele kasstroom omdat de omzet stagneert en er meer geïnvesteerd wordt.

Als belangrijkste redenen noemt de Belgische lingerieproducent de 'uitdagende retailomgeving' in de markten waar hij traditioneel actief is en het negatieve effect van het pond. Daarom verwacht de directie dat de totale omzet dit jaar niet hoger zal zijn dan in 2016.

Eind februari gaf voorzitter Herman Van De Velde al een signaal in die richting. 'Ook 2017 brengt de nodige uitdagingen', zei hij. 'Dat steek ik niet weg. De eerste jaarhelft ziet er goed uit, maar de rest van het jaar is onvoorspelbaar. Je zal me vandaag nog niet horen roepen dat we dit jaar zullen groeien.'

Het bedrijf zegt zijn investeringen voor de verdere internationale groei te zullen versnellen. Dat zal dit en volgend jaar hogere uitgaven met zich meebrengen. Die zullen, zo zegt de directie in een mededeling, pas de komende jaren tot een duurzame groei van de omzet en de winst bijdragen.

Van de Velde gaat meer investeren in de ontwikkeling van e-commerce en digitalisering, in de positionering van zijn merken en de marketing van nieuwe kanalen én in een verbetering van de 'leverbetrouwbaarheid'.

Minder omzet

Vorig jaar daalde de omzet van Van de Velde voor het eerst sinds de beursgang 19 jaar geleden. De belangrijkste redenen waren toen de brexitbeslissing, de verzwakking van het pond én de dramatische resultaten van de Amerikaanse winkelketen Intimacy, die herdoopt wordt tot Rigby & Peller.

Van de Velde boekte vorig jaar 206,6 miljoen euro omzet en een bedrijfswinst van 53,6 miljoen. De recurrente ebitda bedroeg 61,9 miljoen euro. Netto daalde de winst van 41 naar 33,6 miljoen euro.

©Bloomberg

Het aandeel Van De Velde  zakt donderdag fors op de beurs. Het noteert nu al een vijfde lager dan twee maanden geleden. Toen kondigde de lingeriegroep haar eerste omzetdaling in negentien jaar aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud